Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

Mag je als docent je tatoeage laten zien?

Illustratie Tjarko van der pol

Een jonge docente in het middelbare onderwijs heeft enkele tatoeages op haar armen. „Iedereen loopt tegenwoordig rond met de prachtigste en lelijkste tatoeages”, zegt ze. „Ik vraag me af, kunnen en mogen leraren in het voortgezet onderwijs ook openlijk aan deze trend meedoen?”

Andrew Timming van de Schotse St. Andrews Universiteit deed uitgebreid onderzoek naar de reactie op tatoeages. Hij ontdekte dat managers zichtbare tatoeages bij sollicitatiegesprekken onacceptabel vonden. De managers vreesden dat klanten de tatoeages zouden associëren met junks en gangsters. Uit zijn onderzoek bleek ook dat het soort tatoeage uitmaakt hoe er op wordt gereageerd. Een bloemetje wordt sneller geaccepteerd dan een doodshoofd. ‘Het nemen van een tatoeage blijft een persoonlijke keuze’, mailt Timming. ‘Op een basisschool zal het minder snel worden geaccepteerd dan op een universiteit. En uiteindelijk zal het ook te maken hebben met de regels van haar werk. Tatoeages zijn niet via de wet beschermd.’

Over die regels kan Joany Krijt, vicevoorzitter bij CNV Onderwijs meer vertellen. „Het hangt helemaal af van het schoolreglement. Daarin wordt ook bepaald of een vrouwelijke docent een rok moet dragen of hoofddoekjes zijn toegestaan en hoe er tegen tatoeages, piercings of oorbellen aan wordt gekeken. Staat er niets over in het reglement dan valt het ook niet te verbieden.”

Joany Krijt adviseert het onderwerp niet te vermijden.

„Het is wel aan te raden om dit bij twijfel te bespreken met de schoolleiding, dat kan ook al tijdens een sollicitatiegesprek. Het is de vraag hoe hoog je het wilt spelen. Ik weet van een islamitische school waar ook Nederlandse docentes volgens het reglement een rok en een hoofddoek moesten dragen. Dat reglement is door schoolleiding en medezeggenschapsraad samengesteld en dat is bindend.”

Volgens Timming zullen de afwijzende reacties op tatoeages langzaam uitsterven. De felste reacties in zijn onderzoek kwamen namelijk van de oudste managers.

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere