Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Lieberman vrijgesproken - keert terug in Israëlisch kabinet

Avigdor Lieberman.
Avigdor Lieberman. Foto ANP / Abir Sultan

Een Israëlische rechtbank heeft de voormalig Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, vanochtend vrijgesproken van corruptie. Dat schrijft persbureau Novum op gezag van Israëlische media. Daarnaast mag hij van premier Benjamin Netanyahu terugkeren in het Israëlische kabinet, meldt Reuters.

Lieberman werd ervan verdacht dat hij via de voormalige Israëlische ambassadeur in Wit-Rusland materiaal uit het officiële onderzoek tegen hem in handen heeft gekregen. Daarnaast zou hij een oud-diplomaat hebben willen helpen aan een betere baan.

Lieberman is een van de meest polariserende figuren in de Israëlische politiek. Hij trekt geregeld de loyaliteit van de Arabische minderheid in het land in twijfel. In zijn tijd als minister probeerde hij onder meer een wet door te drukken om Israëliërs te verplichten een loyaliteitsverklaring te ondertekenen. Eenieder die dit niet zou doen zou zijn staatsburgerschap kwijtraken.