Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Kunst markt

Britse houten wandelstok met ivoren greep in de vorm van een bulldog, met zilveren halsband en glazen ogen, ruim 100 jaar oud. Te koop op de Algemen Kunst- en Antiekveiling bij De Zwaan in Amsterdam, op 11 november om 14 uur. Online catalogus op dezwaan.nl. Richtprijs 200-300 euro.

Bijzonderheid Deze wandelstok maakt deel uit van een grote collectie naturalia en antieke wandelstokken, afkomstig uit de nalatenschap van een Zeeuwse verzamelaar. De meeste wandelstokken zijn Brits. Sommige hebben verborgen dolk of degen in de stok, ook is er stok gemaakt van de ruggenwervel van een haai.

Goede koop?Eduard Tovar Estrada van antiquecanesamsterdam.com: „Deze wandelstok stamt uit de tijd dat wandelstokken geen hulpmiddel was maar statussymbool, een accessoire, een juweel voor mannen. Voor de richtprijs een goede koop, deze stok is zo’n 600 euro waard. In Nederland zijn nauwelijks verzamelaars. Die zitten vooral in de VS.”