Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Kijken: deze schildpad loopt weer dankzij een legowieltje

Screenshot filmpje Landesschau Baden-Württemberg

Huisdieren die door een ongeluk een pootje verliezen. Het gebeurt wel vaker. In het Duitse Neuried overkwam het Schildi de landschildpad. Zijn dierenarts vond gelukkig een oplossing, in de vorm van een legowieltje. Het resultaat is een vernuftige rolprothese waarmee Schildi weer vrolijk over de grond kruipt. En rolt.

Dierenarts Marcellus Bürkle vond het legowieltje tussen het speelgoed van de dochter van zijn receptionist. Een eerste prothese, met een dubbel wiel, bezorgde Schildi problemen in bochten. Landesschau Baden-Württemberg zocht de schildpad op.

Kennelijk wordt er in dierenartsenpraktijken vaker creatief omgesprongen met protheses. Dat komt omdat niet voor elk dier en elke soort poot een prothese beschikbaar is.

En soms leren dieren ook (tijdelijk) zonder prothese lopen, blijkt uit dit filmpje: