Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Kijken: deze jongen betaalt spontaan tankkosten - ‘just paying it forward’

Een emotionele “thank you” en veel knuffels. Mensen zijn ontzettend blij wanneer een jongen in Amerika bij het tankstation langsloopt en spontaan aanbiedt de kosten te betalen. Want dat gebeurt niet elke dag.

Screenshot YouTube.

Een emotionele “thank you” en veel knuffels. Mensen zijn ontzettend blij wanneer een jongen in Amerika bij het tankstation langsloopt en spontaan aanbiedt de kosten te betalen. Want dat gebeurt niet elke dag.

Filmpje met reacties:

De video is gemaakt door ‘Give Back Films’, een initiatief van drie jonge gasten - Kyle, Andrew en Robert - die zo iets willen terugdoen voor de gemeenschap en hopen dat anderen dat voorbeeld volgen. Ze begonnen op 15 oktober en zijn van plan om elke maandag een filmpje op YouTube te plaatsen.

De eerste actie was in Salt Lake City, waar ze daklozen honderd dollar gaven:

Waar het geld - wat ze doen is niet bepaald goedkoop - vandaan komt, is onbekend. Op hun YouTubepagina leggen ze alleen uit waarom ze deze acties houden:

Here at GiveBackFilms, we have been fortunate enough to be in a better position than a lot of people in the world. For that reason, we want to give back, and that is what our channel is all about! We put these videos on YouTube in hopes that some of you will be inspired to go out and do similar things! Pay it forward.

Lovende reacties op Facebook

Op de Facebookpagina van de oprichters wordt met lof gereageerd op de video’s:

Love your videos!!! I hope I can do what you all are doing someday!!!!

One little thing you do for others, and you can change them forever! Keep it going! Kudos to you!

Naast ‘keep up the good work’-reacties delen mensen op de pagina ook verhalen over hun eigen leven:

My husband and I were on a vacation after his return from a deployment. We were having a wonderful dinner, and talking about our children, our blessings, and how happy we were to be together. A couple sitting next to us, had overheard our dinner chatter, and at the end of our meal, asked us if we would allow them the honor of paying for our meal. It was so humbling, and amazing, and we try our best to pay it forward daily.

I lived in my car for a while and hung out with some of the homeless community who didn’t have the luxury or protection of a vehicle. Take a moment and think of the circumstances that put them where they are at. I remember a man living with his dog and a goat in a small pick-up truck who had lost everything in a wildfire. You just never know and I would hope that if any of you were even in that place, someone would lend you an hand as well.