Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

iPad Air: indrukwekkende afslankbeurt

De iPad maakt een comeback met een lichtere, snellere versie van de tablet pc. Ook de mini-versie is herzien.

Wat Apple ooit bezielde om in 2012 twee zwaardere iPads uit te brengen, we zullen het nooit precies weten. In de mobiele wereld draait het immers om dunner en draagbaarder. Afgelopen jaar sleutelde Apple driftig verder aan de oer-iPad van 9,7 inch. Het resultaat is sinds vorige week te koop en heet iPad Air.

De belangrijkste eigenschap van de Air is zijn gewicht van 478 gram (versie met mobiel internet). Ter vergelijking: de iPad 3 en 4, beide uit 2012, wogen ruim 650 gram. Wie daarop de zaterdagkrant had uitgelezen, hoefde niet meer naar de sportschool.

De Air heeft een betere chip (de 64-bits A7 processor, ook te vinden in de iPhone 5S) die minder batterijen nodig heeft om ruim 10 uur non-stop te kunnen werken. De iPad-accu telt niet langer drie, maar twee cellen: 32,9 watt per uur voor de Air ten opzichte van 43 watt per uur in de iPad 4.

Dat scheelt in gewicht, want een tablet pc bestaat nu eenmaal voor het grootste deel uit batterij. De Air heeft een aparte zuinige chip die bewegingen in de gaten houdt. De rest van de iPad dommelt dan in standby modus.

De iPad Air heeft dunnere randen om het scherm heen, de afgeronde hoeken aan de achterzijde zijn verdwenen en vervangen door een vierkant ontwerp. Sprekend de grote broer van de iPad mini. Je bent geneigd het toestel, net als de mini, vast te houden in ‘portretstand’ en met twee duimen te typen. Hoewel deze maat iPad meestal in huis gebruikt wordt, is ie nu een stuk makkelijker mee te nemen.

Boeken lezen gaat goed op het 9,7 inch ‘retina’-scherm. Daarop kun de pixels (beeldpunten) met het blote oog niet onderscheiden. De iPad Air toont 2048 x 1.536 pixels. Concurrenten bieden meer pixels per vierkante centimeter, maar dit voldoet.

De iPad mini 2, nog niet beschikbaar, heeft ook zo’n retina-scherm van 7,9 inch. Die nieuwe mini wordt een grote concurrent voor de Air, want hij heeft dezelfde A7- chip en kost 90 euro minder. Overigens is de mini 2 wel bijna 10 procent zwaarder geworden (341 gram) dan de vorige versie. Dat is blijkbaar het gevolg van het retina-scherm.

Al krimpt Apples aandeel in de tabletmarkt, de iPad Air zet weer de toon met een erg snelle processor in een lichte behuizing. De Sony Tablet Z (10,1 inch) weegt weliswaar ook minder dan 500 gram maar heeft niet de gebruiksduur van de Air. Andere concurrenten (Android en Windows) worden later uitgebreid onder de loep genomen.

Qua tabletsoftware loopt iOS ook nog voorop, met de 64-bits processor voelt iOS7 snel aan en bij zwaardere games geeft de iPad geen krimp.

Helemaal geen minpunten dan? Vooruit: geen mogelijkheid om geheugen bij te prikken of batterijen te vervangen, prijzige upgrades tot 869 euro ( 128 GB en 3G/4G mobiel internet) en je betaalt een godsvermogen voor accessoires. Ondanks dat een aanrader.