Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

ING versnelt reorganisatie en afbetaling staatssteun

Een lekkere binnenkomer voor de nieuwe baas bij ING. Het concern werd vanochtend een slordige twee miljard meer waard na publicatie van cijfers.

Je ziet het weinig, nieuwe bestuurders die bij hun eerste optreden zo positief zijn over de onderneming waaraan zij leiding geven. Ralph Hamers, de opvolger van Jan Hommen bij ING, deed het vanochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de bank en verzekeraar. In zijn begeleidende verklaring bij de kwartaalcijfers nam hij achtmaal het woord „goed” in de mond. Driemaal sprak hij van „solide”.

Beleggers volgden de stemming van de nieuwe bestuursvoorzitter. De certificaten van ING behaalden vanochtend de hoogste koers in ruim vijf jaar.

ING zag de winst in het derde kwartaal met 85 procent dalen, maar dat cijfer kreeg weinig aandacht. De winst van 101 miljoen wordt vertekend door een fors eenmalig boekverlies op de verkoop van een dochter in Zuid-Korea. De levensverzekeringsdochter wordt in Azië met naar verwachting bijna een miljard euro verlies van de hand gedaan.

De „onderliggende winst” van ING steeg in de maanden juli, augustus en september met 6 procent naar 891 miljoen euro. Hamers rept van „bemoedigende resultaten”.

Maar de belangrijkste boodschap van Hamers was dat ING voorligt op schema met zijn herstructurering. Die zal twee jaar eerder zijn afgerond dan verwacht: niet eind 2018 maar eind 2016. Het concern hoopt zo ook sneller onder allerlei beperkingen uit te komen die de in het verleden geleverde staatssteun met zich meebrengt.

ING heeft nu meer dan 11 miljard van die steun terugbetaald. Vandaag werd er weer 1,1 miljard euro teruggeboekt. „We zijn de staat zeer erkentelijk voor de ontvangen steun tijdens de crisis”, liet het concern weten.

Ondertussen slinkt ING verder. Inmiddels is via de beursgang bijna de helft van de Amerikaanse activiteiten afgestoten. De balans van ING is nu 200 miljard gekrompen sinds de kredietcrisis. Het concern is qua bezittingen en verplichtingen 15 procent kleiner geworden. Maar ook dan blijft ING nog groot: in 2008 was het concern 2,3 maal de omvang van de Nederlandse economie. Die verhouding ligt nu op circa 1,9.

Er zijn nu ongeveer 65.000 bankiersbanen bij ING, 10.000 minder dan in 2008. Het aantal betrekkingen bij de verzekeringsdivisie is sneller gedaald doordat hier meer bedrijfsonderdelen zijn verkocht. Daar is het aantal voltijdsbanen meer dan gehalveerd tot onder de 19.000.

Qua resultaten zei Hamers vanochtend dat de „positieve signalen” in de economie „nog niet echt doorzetten”. ING verdiende het afgelopen kwartaal wel meer aan de kredietverlening. De marge tussen het aangetrokken en uitgeleend geld klom naar 1,44 procent, tegen 1,42 procent vorig jaar en 1,35 procent een jaar geleden. De kosten daalden en de beleggingsresultaten van ING verbeterden. „Wij zijn trots op de financiële en strategische voortgang die we dit kwartaal hebben geboekt”, aldus Hamers.

Op de beurs werden vanochtend de beste zaken gedaan. Het concern werd bijna 2 miljard euro meer waard. Het aandeel ING noteerde bij het sluiten van deze editie ruim 5 procent hoger op 9,75 euro. Daarmee komt voor het eerst sinds de kredietcrisis van 2008 weer de grens van 10 euro in zicht.