Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

In Russische cel is het voor Mannes Ubels ‘even behelpen natuurlijk’

Nederland probeert vandaag bij Zeerechttribunaal gevangenen van schip Arctic Sunrise vrij te krijgen. Afwezigheid van Rusland ‘irrelevant’, betoogt Nederlandse vertegenwoordiger.

Fragment uit de brief die machinist en Greenpeace-activist Mannes Ubels twee weken geleden heeft gestuurd vanuit een Russische cel naar een vriend in Nederland.
Fragment uit de brief die machinist en Greenpeace-activist Mannes Ubels twee weken geleden heeft gestuurd vanuit een Russische cel naar een vriend in Nederland.

De Nederlandse scheepsmachinist en Greenpeace-activist Mannes Ubels (42) hoopt dat er door de Olympische Winterspelen 2014 van Sotsji „wat extra druk” wordt uitgeoefend op Rusland om hem en zijn 29 medegevangenen vrij te laten. Dat schrijft hij in een brief aan een goede vriend, die in het bezit is van deze krant. De brief is twee weken geleden verzonden. Ubels en zijn collega’s werden op 19 september opgepakt door de Russische kustwacht, toen het Greenpeace-schip Arctic Sunrise onderweg was om actie te voeren tegen olieboringen van Gazprom in het Noordpoolgebied.

Vandaag is in het Duitse Hamburg een zaak begonnen die Nederland tegen Rusland heeft aangespannen bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Naast Ubels zit ook de Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen (26) in de Russische cel op verdenking van piraterij en hooliganisme. Er is nog onduidelijkheid over de exacte aanklacht, die steeds wordt gewijzigd door de Russen.

Ubels en Oulahsen zaten enkele weken vast in Moermansk, maar zouden zijn overgeplaatst naar Sint-Petersburg. Broer Rob Ubels en vriendin Carmen van Woudenberg zeggen niet te weten waar hij op dit moment is. Broer Rob: „Wij weten als familie niet zeker of ze ook daadwerkelijk overgeplaatst zijn. Het is heel moeilijk om contact te krijgen.”

De omstandigheden in de gevangenis zijn niet goed, schrijft Mannes Ubels: „Het is hier even behelpen natuurlijk. Het eten is slecht binnen te houden en de cellen zijn compleet dicht behalve het raam”. Voor zijn celgenoten stelt Ubels dagelijks een trainingsprogramma op; elke dag traint hij twee keer met een van zijn celgenoten.

De familie en vrienden van Ubels zijn diverse acties begonnen om hem en zijn collega’s vrij te krijgen. Zo loopt in zijn geboortedorp Bedum een ansichtkaartenactie. Bewoners sturen duizenden ansichtkaarten met Ubels’ beeltenis erop naar het Russische consulaat in Den Haag.