Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Harderwijk: film is activisme

Dolfinarium Harderwijk wordt niets verweten, toch kiest het zeedierenpark alvast de aanval. Naar aanleiding van Blackfish verklaart Harderwijk zich niet in de film te herkennen.

Harderwijk heeft al bijna dertig jaar geen orka’s meer en incidenten als met orka Tilikum kwamen nooit voor, aldus woordvoerder Sietze Hess. „We vonden dat we geen goede huisvesting voor orka’s waren. Het zijn grote dieren, ze worden niet voor niks killer whales genoemd. Maar we worden door activisten wel met misstanden in verband gebracht.”

De filmmakers, waarmee het Dolfinarium negatieve ervaringen had, noemt Hess ook activisten: „Die mensen staan niet open voor dialoog.” De film zou de dood van vier mensen uitbuiten voor eigen gewin. Hess kent geen zeedierenparken waar het er zo aan toegaat als in Blackfish. Het Dolfinarium focust zelf op tuimelaars, zeeleeuwen, walrussen, zeehonden en bruinvissen. In 2010 zorgde men even voor Morgan, een dove orka die verzwakt in de Waddenzee was aangetroffen en daarna naar Loro Parque in Tenerife ging onder protest van de dierenlobby. In het wild zou Morgan niet overleven, aldus experts.