Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Greenpeace-activist hoopt op “extra druk” op Rusland voor vrijlating

De Nederlandse scheepsmachinist en Greenpeace-activist Mannes Ubels (42) hoopt dat er door de Olympische Winterspelen 2014 van Sotsji “wat extra druk” wordt uitgeoefend op Rusland om hem en zijn 29 collega’s vrij te laten. Dat schrijft hij in een brief aan een goede vriend, die in het bezit is van NRC Handelsblad.

Fragment uit de brief die machinist en Greenpeace-activist Mannes Ubels twee weken geleden heeft gestuurd vanuit een Russische cel naar een vriend in Nederland.
Fragment uit de brief die machinist en Greenpeace-activist Mannes Ubels twee weken geleden heeft gestuurd vanuit een Russische cel naar een vriend in Nederland. Bron NRC

De Nederlandse scheepsmachinist en Greenpeace-activist Mannes Ubels (42) hoopt dat er door de Olympische Winterspelen 2014 van Sotsji “wat extra druk” wordt uitgeoefend op Rusland om hem en zijn 29 collega’s vrij te laten. Dat schrijft hij in een brief aan een goede vriend, die in het bezit is van NRC Handelsblad.

De brief is twee weken geleden verzonden. Ubels en zijn collega’s werden op 19 september opgepakt door de Russische kustwacht, toen het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise onderweg was om actie te voeren tegen olieboringen van Gazprom in het Noordpoolgebied.

Vandaag begint in het Duitse Hamburg een zaak die Nederland tegen Rusland heeft aangespannen bij het Internationaal Zeerechttribunaal (livestream). Naast Ubels zit ook de Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen (26) in de Russische cel op verdenking van vermoedelijk piraterij en hooliganisme. Hen hangt een straf van vijftien jaar boven het hoofd, hoewel er nog onduidelijkheid is over de exacte aanklacht, die steeds wordt gewijzigd door de Russen.

‘Acht schattige meiskes laat je niet zitten’

In de brief schrijft Ubels dat hij blij is dat hij niet als enige is opgepakt, omdat de politieke druk daardoor hoger opgevoerd kan worden.

“Ik ben blij dat ik één van de dertig ben, en dat er 18 landen bij betrokken zijn. Eén Mannes is zo vergeten, maar acht schattige meiskes laat je hier niet zitten natuurlijk.”

‘We weten niet waar hij nu is’

Ubels en Oulahsen zaten enkele weken vast in Moermansk, maar zouden vorige week zijn overgeplaatst naar Sint-Petersburg. Broer Rob Ubels en vriendin Carmen van Woudenberg zeggen niet te weten waar Mannes Ubels op dit moment is. Broer Rob:

“Wij weten als familie niet zeker of ze ook daadwerkelijk overgeplaatst zijn. Het is heel moeilijk om contact te krijgen.”

De omstandigheden in de gevangenis zijn niet goed, schrijft Mannes Ubels:

“Het is hier even behelpen natuurlijk. Het eten is slecht binnen te houden en de cellen zijn compleet dicht behalve het raam.”

‘Ik kan de ernst van dit avontuur niet overzien’

Voor zijn celgenoten stelt Ubels dagelijks een trainingsprogramma op; elke dag traint hij twee keer met een van zijn celgenoten. Ubels schrijft:

“Ik faal verschrikkelijk in het serieus nemen van het leven, een eigenschap die hier zeker ten goede komt, want ik ben weer in een avontuur terecht gekomen waarvan ik de ernst niet kan overzien […] Ik zie dit dan ook maar als ‘one for the team’ want blijkbaar komt de boodschap wel over.”

Acties voor vrijlating

De familie en vrienden van Ubels zijn diverse acties begonnen om hem en zijn collega’s vrij te krijgen. In geboortedorp Bedum loopt een ansichtkaartenactie. Bewoners sturen duizenden ansichtkaarten met Ubels’ beeltenis erop naar het Russische consulaat in Den Haag. Ubels’ vriendin en familie protesteerden twee weken geleden op de Grote Markt in Groningen tegen de arrestatie. Zijn vriendin Van Woudenberg rende de vier mijl van Groningen in een bedrukt t-shirt.