Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Goederentrein ontspoord bij Borne - flinke schade aan spoor

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Bij het Twentse Borne is vanochtend een goederentrein ontspoord. De schade aan het spoor is flink, zo meldt ProRail. Er kunnen volgens de NS tot en met het weekend geen treinen rijden op het traject tussen Almelo en Hengelo.

Twitter avatar ProRail ProRail Flinke schade aan sporen/dwarsliggers in Borne verspreid over 5 km. Omvangrijk herstel zal t/m 10 november duren: https://t.co/KtWMgM4SRu

De rails is volgens ProRail over een afstand van drie kilometer beschadigd. Veel dwarsliggers, de betonnen bielzen onder de rails, zijn kapot. Er moeten er zesduizend worden vervangen. Ook het perron is beschadigd. De spoorbeheerder verwacht tot en met zondag nodig te hebben om de schade te herstellen.

Allereerst wordt gekeken hoe de trein kan worden weggehaald. Mogelijk worden er nieuwe wielen onder de ontspoorde wagon gezet, zodat hij naar een plek kan worden gereden om gerepareerd te worden.

ProRail meldde eerder op de ochtend aan Radio 1 dat het erop lijkt dat de achterste wagon van de trein naast het spoor is terechtgekomen. Er was geen sprake van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen, de trein vervoerde grind en zand. Hoe het ongeluk heeft kunnen plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Jouke Schaafsma van ProRail in gesprek met het Radio 1-journaal: