Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

FARC mag een politieke partij worden in Colombia

FARC-leider Ivan Marquez (achter de microfoon) geeft een verklaring over het bereikte deelakkoord in de onderhandelingen met de Colombiaanse regering.
FARC-leider Ivan Marquez (achter de microfoon) geeft een verklaring over het bereikte deelakkoord in de onderhandelingen met de Colombiaanse regering. Foto EPA / Ernesto Mastrascusa

Tijdens vredesbesprekingen hebben rebellenbeweging FARC en de Colombiaanse regering een deelakkoord bereikt waarin staat dat de FARC deel mag nemen aan de Colombiaanse politiek zodra er een vredesakkoord is getekend.

De hoofdonderhandelaar namens de Colombiaanse regering, Humberto de la Calle, spreekt van een ‘nieuwe democratische opening’. Hij zei:

“Nooit meer politiek en wapens samen.”

Ook FARC-leider Ivan Marquez was tevreden over het akkoord. Tegen persbureau Reuters zei hij:

“Het gaat goed; bij geen enkele andere vredesonderhandelingen zijn we zo ver gekomen als hier in Havana. We hebben een belangrijke stap in de goede richting genomen om het conflict te beëindigen en een echte democratie in Colombia te bewerkstelligen.”

Onderhandelaars bereiken een ‘fundamenteel deelakkoord’

Onderhandelaars van de twee kampen sloten volgens de Colombiaanse president Juan Manuel Santos vandaag in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar het vredesoverleg plaatsvindt, een ‘fundamenteel’ deelakkoord. Er zou overeenstemming zijn over het recht op het voeren van oppositie en de verdeling van de kiesdistricten.

De Colombiaanse president ligt onder vuur omdat de vredesonderhandeling nu al een jaar voortduren en er volgens zijn criticasters amper vooruitgang wordt geboekt. Ook wordt er geklaagd dat Santos te veel concessies heeft gedaan aan de rebellen

Cruciale stap in slepend vredesakkoord

De bekering van de guerrillero’s tot het democratische proces is een cruciale stap in het slepende vredesproces. Tijdens een vorige onderhandelingsronde wisten de regering en de rebellen het al wel eens te worden over de hervorming van het grondbezit, een ander heikel punt. Binnenkort buigen de onderhandelaars zich over de drugskwestie.

De deelakkoorden over de landhervorming en de politieke integratie van de FARC zijn de belangrijkste doorbraak sinds de jaren tachtig, zegt de voormalige onderhandelaar Hector Riveros. “Twee van de lastigste obstakels zijn gepasseerd”, aldus Riveros.

“Het proces heeft zes onderdelen, waarvan het zesde de uitvoering van de eerste vijf is. We hebben er al twee achter de rug, dus we zitten al op veertig procent.”

Ook parlementariër Ivan Cepeda is lovend. Er is nog veel werk te verzetten, maar het tussenakkoord is ‘een geweldige overwinning voor de vrede’, zei hij. “Dit bewijst dat de onderhandelaars niet op het strand daiquiri’s drinken.”