Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Explosies bij partijkantoor China: een dode, acht gewonden

Mensen staan op de straat in Taiyuan na een explosie voor het partijkantoor van de Communistische Partij in de stad.
Mensen staan op de straat in Taiyuan na een explosie voor het partijkantoor van de Communistische Partij in de stad. Foto AFP

Bij een serie kleine explosies buiten het partijkantoor van de Communistische Partij in de noordelijke Chinese stad Taiyuan is een persoon om het leven gekomen. Acht mensen raakten gewond, van wie een ernstig. Dat melden het bestuur en de politie van de provincie Shanxi aan persbureau AP.

De ontploffingen van verschillende explosieven met kogellagers deden zich voor rond 7.40 uur lokale tijd (00.40 uur Nederlandse tijd). Online geplaatste officiële verklaringen over de explosies gaven nog geen informatie over of het om een aanslag ging, wie de explosies veroorzaakte en wat het mogelijke doelwit was.

Taiyuan is de hoofdstad van de noordelijke provincie Shanxi, ten zuidwesten van Beijing:

Het komt wel vaker in China voor dat ontevreden burgers een aanval uitvoeren, zoals eerder het opblazen van openbaar vervoerbussen, het neersteken van ambtenaren of het plegen van aanslagen op scholen, schrijft AP. In de provincie Shanxi wordt veel steenkool geproduceerd, wat veel mijneigenaren een fortuin heeft opgeleverd. Gewone Chinezen in Shanxi wonen echter nog steeds in armoede.

Vorige week werd China nog opgeschrikt door een aanslag op het Tiananmenplein in Peking. Drie personen in een voertuig reden in op een menigte, met twee doden tot gevolg. Ook de aanvallers, vermoedelijk islamitische separatisten uit de regio Xinjiang, overleefden hun terreurdaad niet.