Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Europese Commissie akkoord met teelt nieuwe genmaïs

De teelt van genetisch gemodificeerde maïs in de Europese Unie wordt als het aan de Europese Commissie ligt toegestaan. Het gaat om een insectenresistente en herbicidentolerante variant die binnen de EU al wordt gebruikt, maar niet wordt verbouwd.

Activisten van Greenpeace in Seelow, Duitsland in 2005. Op dit veld werd de genmaïs van het type MON810 van Monsanto gezaaid.
Activisten van Greenpeace in Seelow, Duitsland in 2005. Op dit veld werd de genmaïs van het type MON810 van Monsanto gezaaid. Foto EPA / Patrick Pleul

De teelt van een nieuw type genetisch gemodificeerde maïs in de Europese Unie wordt als het aan de Europese Commissie ligt toegestaan. Dat meldt persbureau Novum. Het gaat om een insectenresistente en herbicidentolerante variant die binnen de EU al wordt gebruikt voor voedsel, maar nog niet wordt verbouwd.

Het maïstype, 1507, werd ontwikkeld door Dupont Pioneer. Dat bedrijf deed zijn eerste aanvraag voor de teelt ervan in de EU in 2001, maar de Europese Commissie stemde er tot nu toe niet mee in.

Genetische modificatie in de landbouw is erg omstreden. Milieuorganisaties zijn felle tegenstanders en vinden “gentech” gevaarlijk. Ook sommige lidstaten zijn tegen. Weer andere, vooral zuidelijke landen staan er juist sympathiek tegenover.

Monsanto stopte Brusselse lobby na fel protest

Afgelopen zomer staakte zadenmultinational Monsanto zijn lobby in Brussel na een storm van kritiek. Het Amerikaanse bedrijf is wereldleider in de genetische modificatie van zaden en lobbyde voor de verkoop van Monsanto-producten in Europa.

Greenpeace strijdt al ruim vijftien jaar tegen genetische manipulatie in de landbouw. Genzaden leiden volgens de milieuorganisatie tot grote problemen voor milieu en biodiversiteit.

De EU heeft strenge richtlijnen voor toelating van genetisch gemodificeerd voedsel. Genetisch gemanipuleerde zaden mogen hier pas worden gebruikt na goedkeuring door de Europese Commissie. Een al toegestaan genmaïstype is MON810 van Monsanto.