Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Eén jaar na herverkiezing Obama - ‘hij heeft veel pech gehad’

Barack Obama tijdens zijn speech nadat bekend is geworden dat hij is herkozen als president van de VS.
Barack Obama tijdens zijn speech nadat bekend is geworden dat hij is herkozen als president van de VS. Foto ANP / Rick Nederstigt

Het leek zo mooi. Obama zou in zijn tweede termijn verder gaan met alle hervormingen. Het liep anders. Syrië was een lastig onderwerp en de NSA-onthullingen maakten het Obama ook niet makkelijk. Maar, het meeste last had Obama van de Republikeinen, die hem uiteindelijk het werk onmogelijk maakten.

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Obama werd herkozen als president van Amerika, een overzicht van de belangrijkste momenten.

Obamacare

Het bekendste probleem is Obamacare. De Affordable Care Act, zoals de wet officieel heet, zorgde ervoor dat het land voor meer dan twee weken in een shutdown belandde. Het standpunt van de Republikeinen is bekend, die deden er alles aan om te voorkomen dat Obamacare beschikbaar zou komen, tevergeefs. De wet ging op 1 oktober gewoon in en de shutdown werd uiteindelijk opgeheven.

Shutdown in de VS. Foto EPA / Shawn Thew

Daarnaast verliep de lancering van de website van Obamacara, healthcare.gov, ook niet goed:

Immigratieplan

Obama had meer geluk met zijn immigratieplannen, NRC-correspondent Guus Valk:

“Obama heeft het afgelopen jaar successen geboekt op het gebied van immigratie. Amerika kent veel illegale immigranten en Obama wil hen een verblijfstatus geven. Zowel de Democraten als Republikeinen voelen daar iets voor, dus daar krijgt Obama genoeg steun voor.”

Dat is dan meteen ook wel het enige punt waar Obama succes op heeft geboekt, Valk:

“Obama kan op dit moment eigenlijk niks. Pas na de midterms [de tussentijdse verkiezingen voor het Congres die in 2014 worden gehouden, krijgt Obama misschien meer ruimte, red.]. Obama is ongewild één van de meest polariserende presidenten uit de recente geschiedenis geworden, misschien nog wel erger dan president Bush.”

Syrië

Niet alleen binnenlandse zaken leverden Obama hoofdpijn op. Zo hing Syrië wekenlang als een heet hangijzer boven zijn hoofd. Lang werd verwacht dat Obama, samen met de Franse president Francois Hollande, Syrië zou aanvallen. Uiteindelijk gebeurde dat niet en stuurde de waakhond voor chemische wapens (OPCW) onderzoekers naar Syrië. Rusland claimde de overwinning.

De Franse president Hollande. Hij zou samen met Obama Syrië gaan aanvallen. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

NSA

In de zomer kwam klokkenluider Edward Snowden met veel geheime documenten over de National Security Agency (NSA) naar buiten. Nog wekelijks publiceren The Guardian en The Washington Post nieuwe onthullingen en het einde lijkt niet in zicht. Zo werd onlangs bekend dat de NSA waarschijnlijk 35 wereldleiders heeft afgeluisterd.

35 wereldleiders afgeluisterd door de NSA:

Het bracht Obama meerdere malen in moeilijkheden en zijn minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, moet nog altijd regelmatig uitleg geven over de NSA-praktijken in het buitenland. Onlangs gaf Kerry toe dat de NSA-acties inderdaad soms ‘doorschoten’.

Kortom, het was geen makkelijk jaar voor Obama, Valk:

“Obama kon aan veel problemen weinig doen en heeft gewoon pech gehad.”