Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Dansen is onvermijdelijk

Luisteren // album Trentemøller Lost 19 euro (zaterdag in Paradiso, Amsterdam)

De Deen Trentemøller maakte altijd al dance waarop je niet per se hoeft te dansen. Doorbraak-cd The Last Resort (2006) was elektronica die laveerde tussen ambient en opzwepend. Op Lost wordt veel gezongen. Veel producers nemen cd’s op met gastzangers. Opvallend bij Trentemøller is dat de samenwerking met de zangers, allen uit de alternatieve hoek, hem verder bij de dance vandaan haalt. Het verstilde openingsnummer ‘The Dream’, met leden van Low, biedt een hoofdrol aan de rondcirkelende stemmen; ‘Candy Tongue’, met Marie Fisker, doet denken aan het gekoer van Portisheads Beth Gibbons en ‘Never Stop Running’ is een klaagzang met uitdijende elektronica. Maar ineens, midden in een rustig nummer, slaan de beats op drift en is dansen onvermijdelijk.