Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

‘Dankzij advocaten bespaar je juist op proceskosten’

De aanstaande staking van strafrechtadvocaten is een „draconisch middel”.

Aanstaande maandag staken strafrechtadvocaten tegen de voorgenomen bezuinigingen van dit kabinet op rechtsbijstand. Advocaten krijgen minder geld, en kunnen pas later in het strafproces beginnen met gefinancierde bijstand.

Was er geen andere manier om te protesteren dan een staking?

„Het zijn draconische bezuinigingen, die vragen om een draconisch middel. De bedoeling van de actie is om te laten voelen – aan rechters, het OM en aan cliënten – wat het betekent als de advocaat wegvalt uit de strafrechtsketen. Wat de consequenties zijn als de advocaat het proces niet reguleert, en dus de cliënt zelf het woord voert, en bijvoorbeeld allerlei verzoeken doet of hoger beroep instelt zonder goede reden. Wij houden procedures behapbaar. We zijn besparend.”

Wegvalt? De vergoeding gaat omlaag van ruim 100 naar 70 euro per uur. Is dat niet genoeg?

„De vermindering van de vergoeding is 30 procent. Dat zegt eigenlijk al genoeg. En het zijn brutobedragen, daar gaan nog belasting en kantoorkosten vanaf. Voor de eerste 24 uur die je aan een zaak besteedt krijg je een vast bedrag dat neerkomt op ruim 40 euro per uur. Voor de uren daarna kreeg je 100 euro, en dat wordt nu dus 70. We hebben het uitgerekend, je komt voor een gemiddelde zaak uit op 40 tot 50 euro per uur bruto, dat is 25 euro netto per uur. Een kantoor kan dan niet lonend draaien op een praktijk van alleen pro-deostrafzaken. En veel kantoren doen dat, want verreweg de meeste mensen die vastzitten, kunnen geen advocaat betalen. Ook mijn praktijk bestaat voor driekwart uit cliënten die niet zelf kunnen betalen. We doen dit niet voor onze portemonnee, maar om te zorgen dat gespecialiseerde bijstand in strafzaken toegankelijk blijft.”

Ligt in de bezuiniging een oordeel besloten dat advocaten te veel uren maken?

„Dat zou ten onrechte zijn. Ik krijg nu al minder uren vergoed dan ik nodig vind voor de behoorlijke vertegenwoordiging. Als iemand dreigt lang de bak in te gaan, dan is het toch normaal dat je fatsoenlijk je best doet. Het kost nu al zoveel energie om bij de Raad voor Rechtsbijstand de benodigde uren vergoed te krijgen.”

Wat vinden uw cliënten ervan dat ze er maandag alleen voorstaan?

„We hebben het onze cliënten verteld, die hebben er begrip voor. Ze zullen zelf op de zitting het woord voeren, en verzoeken indienen.”