Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Burgervader Toronto rookte wel, maar blijft zitten

De burgemeester van de Canadese stad Toronto, Rob Ford, heeft gisteren na maandenlange ontkenningen toegegeven dat hij crack heeft gebruikt. Ondanks een storm van kritiek treedt hij niet af en wil hij zich volgend jaar zelfs herkiesbaar stellen.

„Ja, ik heb crack gerookt”, zei Ford tegen journalisten op het stadhuis van Toronto, Canada’s grootste stad. „Maar nee, doe ik dat nog, ben ik een verslaafde? Nee. Heb ik het geprobeerd? Waarschijnlijk tijdens een van mijn dronken buien, waarschijnlijk ongeveer een jaar geleden.”

Ford bood zijn excuses aan, en gaf toe dat hij „iedereen in de stad in verlegenheid heeft gebracht”. Oproepen de eer aan zichzelf te houden negeerde hij.

De burgemeester werd sinds het voorjaar achtervolgd door beschuldigingen, nadat hij met een mobiele telefoon zou zijn gefilmd met enkele drugsdealers terwijl hij leek te roken van een crackpijp. De video, die voor 200.000 dollar werd aangeboden aan de media, is niet openbaar, maar enkele journalisten hebben hem gezien. Ford hield vol dat de video niet bestond.

Hij leek het schandaal te overleven totdat vorige week bekend werd dat de beelden in handen zijn van de politie. Hij is niet in staat van beschuldiging gesteld van een misdrijf, daar is het te laat voor.