Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Budgetbroodjes

Van de week belandde ik op de website www.bijstandsgerechten.nl, een sympathiek initiatief van Merlien Welzijn (What’s in a name?). Er staan besparings- en boodschappentips op, plus een reeks gezonde budgetrecepten. De tips en gerechten zijn inmiddels ook gebundeld in een door mevrouw Welzijn geschreven boek: Koken voor vier personen voor 5 euro (Karakter uitgevers). Ik

Van de week belandde ik op de website www.bijstandsgerechten.nl, een sympathiek initiatief van Merlien Welzijn (What’s in a name?). Er staan besparings- en boodschappentips op, plus een reeks gezonde budgetrecepten. De tips en gerechten zijn inmiddels ook gebundeld in een door mevrouw Welzijn geschreven boek: Koken voor vier personen voor 5 euro (Karakter uitgevers). Ik besloot de uitdaging maar eens aan te gaan en maakte voor 5 euro deze gekruide platbroodjes met peperonata en bonenpuree met harissa voor mijn gezin. Ervan uitgaande dat je in de gelukkige positie verkeert dat je zaken als olijfolie, kruiden, harissa, ui en knoflook in je voorraadkast hebt, kan het nét.

Begin met de tomaten. Snij ze in plakken en leg ze in een groot bakblik. Leg ze niet over elkaar, maar naast elkaar en geef ze wat ruimte. Giet er olijfolie over en bestrooi met peper en (grof) zout. Zet ze een uur in de oven (165 graden).

Rooster de komijnzaadjes even in een droge koekepan en stamp ze fijn in de vijzel. Roer ze, samen met het korianderpoeder en het zout door de bloem. Voeg ongeveer 250 ml water toe en kneed tot u een stevig maar soepel deegballetje heeft. Zet dit even weg.

Spoel de bonen af onder stromend water en laat ze uitlekken. Fruit een fijngesneden ui in olijfolie, tot hij zacht, zoet en geurig is.

Roer er dan een teen fijngeperste knoflook door en zet het vuur uit. Doe dit mengsel samen met de bonen, de harissa, zout en peper, een flinke kneep citroensap en wat olijfolie in de keukenmachine en maal fijn.

Snij de andere ui in ringen en bak deze in een ruime hoeveelheid olijfolie.

Snij de paprika’s, na verwijdering van de zaadlijsten, in repen en doe ze bij de ui. Zet na een paar minuten het vuur zachter, roer er een fijngeperste knoflookteen door, doe een deksel op de pan en stoof de paprika een half uur. Roer af en toe door. Breng op smaak met een scheutje azijn, plus zout en peper.

Verdeel het deeg in 8 à 10 bolletjes, rol uit met een deegroller en bak ze in een anti-aanbakpan (zonder olie) aan beide zijden, tot ze goudbruine plekken hebben.

Beleg de broodjes met de pittige bonenpuree, wat tomaatjes, een beetje sla en wat peperonata. Klap ze dubbel en serveer direct, als ze nog warm zijn.

Platbroodjes met peperonata en bonenpuree (vier personen):

6 tomaten (1,25 euro)3 paprika’s (75 ct.)400 gr bloem (50 ct.) 1 tl komijnzaadjes 1 tl korianderpoeder 1 pot reuzebonen (±350 gr) (1,20 euro)2 uien 2 tenen knoflook knapperige sla (1 euro)1/2 tl harissa 1 citroen (25 ct.)