Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

New Yorkers kiezen Bill de Blasio - eerste Democraat in twintig jaar

Bill de Blasio viert de overwinning met zijn vrouw Chirlane McCray (r).
Bill de Blasio viert de overwinning met zijn vrouw Chirlane McCray (r). Foto EPA / Jason Szenes

De Democraat Bill de Blasio heeft zoals verwacht de burgemeestersverkiezingen in New York gewonnen. Hij is de eerste Democraat sinds 1989 die de grootste stad van de Verenigde Staten gaat leiden. Dat meldt persbureau AP

De Blasio versloeg de Republikein Joe Lhota volgens exit polls van de verkiezingen, die gisteren werden gehouden, met een ruime meerderheid. Met 13 procent van de stemmen geteld had De Blasio al 73 procent binnen, tegenover 25 procent voor Lhota. De afgelopen weken had De Blasio in peilingen al een ruime voorsprong op Lhota.

De Blasio vervangt vanaf 1 januari Michael Bloomberg - sinds 2007, toen hij de Republikeinse partij verliet, onafhankelijk - die twaalf jaar lang burgemeester van de stad was.

‘Een progressieve weg’

De 52-jarige De Blasio, ombudsman onder Michael Bloomberg, sprak zijn overwinningsspeech (bekijk hier) in zowel Engels als Spaans uit. “De mensen van deze stad hebben gekozen voor een progressieve weg,” verklaarde De Blasio, die in de buurt waar hij zelf opgroeide, in Brooklyn, voor een enthousiaste menigte aanhangers zijn speech hield. “Onze stad zal geen enkele New Yorker achter(gesteld) laten”.

Meestal wordt dit soort overwinningsspeeches in mooie hotelbalzalen in Manhattan gehouden, maar De Blasio heeft zichzelf juist geprofileerd als echte gezinsman en iemand die de stad ook terug wil geven aan de armen. Een stad niet alleen voor de elite, maar ook voor de gewone New Yorkers: “a tale of two cities“, zoals hij veelvuldig herhaalde.

Verliezer waarschuwt De Blasio

De 59-jarige verliezer Lhota feliciteerde De Blasio na de eerste duidelijke overwinningscijfers. “It was a good fight and it was a fight worth having,” sprak hij daarna tegenover zijn aanhangers. Hij waarschuwde De Blasio ook:

“We willen dat onze stad vooruitgaat en niet achteruit, en ik hoop dat onze gekozen burgemeester dat begrijpt voor het te laat is.”

Lees hier ons uitgebreide stuk van gisteren over de nieuwe burgemeester van New York, toen nog de verwachte burgemeester: Bill de Blasio.

Meer verkiezingen in VS

De burgemeestersverkiezingen in New York waren niet de enige die gisteren werden gehouden. In New Jersey werd de Republikeinse gouverneur Chris Christie makkelijk herkozen, ondanks het feit dat de meerderheid van de staat normaal gesproken Democratisch stemt. Hij is de eerste Republikein in 25 jaar die meer dan 50 procent van de stemmen krijgt in New Jersey. Christie maakt met zijn winst verdere kans om in 2016 de Republikeinse presidentskandidaat te worden.

In Virginia verloren de Republikeinen krap de strijd om de zetel van de gouverneur: 48 tegen 45 procent van de stemmen. Democraat Terry McAuliffe won daar van Ken Cuccinelli. Onze correspondent in de VS Guus Valk tweette daarover vannacht:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De race om het gouverneurschap van Virginia is onverwacht heel spannend. Nu 85 procent is geteld, ligt Republikein Ken Cuccinelli licht voor

In Boston werd de Democraat Martin Walsh als burgemeester gekozen. Hij volgt Democraat Thomas Menino op, die zich na ruim twee decennia als burgemeester van de stad niet meer verkiesbaar stelde. In Detroit, dat onlangs als grootste stad in de Verenigde Staten ooit failliet aanvroeg, won Democraat Mike Duggan.