Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Bescheiden budget? Bak broodjes

Op de website www.bijstandsgerechten.nl verzamelde Merlien Welzijn (What’s in a name) een reeks gezonde budgetrecepten plus allerlei besparings- en boodschappentips. De recepten zijn inmiddels ook gebundeld in een boek: Koken voor vier personen voor 5 euro (Karakter Uitgevers).

Ik besloot de uitdaging maar eens aan te gaan en maakte deze platbroodjes met peperonata en bonen. Ervan uitgaande dat u in de gelukkige positie verkeert dat u zaken als olijfolie, kruiden, harissa, ui en knoflook in uw voorraadkast heeft staan, kan het nét.

Snij de tomaten in plakken en leg deze los van elkaar in een groot bakblik. Giet er olijfolie over en bestrooi met peper en zout. Zet een uur uur in de oven (165 graden). Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan en stamp ze fijn in de vijzel. Roer ze, met het korianderpoeder en het zout, door de bloem. Voeg ongeveer 250 ml water toe en kneed tot een stevig maar soepel deegballetje.

Spoel de bonen af en laat uitlekken. Fruit een fijngesneden ui in olijfolie, roer er een fijngeperste knoflookteen door en zet het vuur uit. Doe dit samen met de bonen, de harissa, zout en peper, een flinke kneep citroensap en wat olijfolie in de keukenmachine en maal fijn.

Fruit de andere (fijngesneden) ui ook in een ruime hoeveelheid olijfolie. Snij de paprika’s in repen en doe ze erbij. Zet na een paar minuten het vuur wat zachter, roer er een fijngeperste knoflookteen door, doe een deksel op de pan en stoof de paprika een half uur. Breng op smaak met een scheutje azijn plus zout en peper.

Verdeel het deeg in 8 à 10 bolletjes, rol ze uit met een deegroller en bak ze in een anti-aanbakpan (zonder olie) aan beide zijden, tot ze goudbruine plekken hebben.

Beleg de broodjes met wat bonenpuree, een paar tomaatjes, wat sla en peperonata. Klap ze dubbel en serveer direct.