Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Games

Atletiek wint het van voetbal

Na een half jaar (politiek) ge-steggel behoudt Hengelo zijn internationale atletiekwed- strijd. De enige in Nederland.

Hè hè, nu hoeft er eens niet voor voetbal te worden geweken. Zo ervaart iedereen die voor behoud van de FBK Games is de unanieme steun van de Hengelose gemeenteraad. Het voortbestaan van de enige internationale atletiekwedstrijd in Nederland is voor vijf jaar gegarandeerd.

Als de FBK Games van gemeentelijke steun verstoken zouden blijven, was het stadion in handen gekomen van de voetbalclub FC Twente, die zijn trainingscomplex bij het FBK Stadion heeft. De eredivisieclub wilde het ombouwen tot een accommodatie waar het vrouwenelftal en het beloftenteam hun wedstrijden kunnen spelen. Voor atletiek zou dan geen plaats meer zijn geweest.

Zo ver heeft de gemeente Hengelo het gisteravond niet laten komen. Kort voor de raadsvergadering waarin de toekomst van de FBK Games bepaald zou worden, trok het college van B en W het voorstel in om de accommodatie over te dragen aan FC Twente. Volgens verantwoordelijk wethouder Erik Lievers (sport, D66) was op de valreep duidelijk geworden dat de FBK Games 50.000 euro extra kunnen bezuinigen. Daarmee komt hij, op 50.000 euro na, aan de gestelde bezuiniging van 281.000 euro op stadion en FBK Games. Die resterende 50.000 is volgens Lievers te overbruggen.

De wethouder koos daarmee ook politiek de veiligste weg, want kort voor de raadsvergadering was de steun voor het collegevoorstel weggevallen. Nadat de volledige oppositie had laten weten voor behoud van de FBK Games te zijn, koos ook collegepartner GroenLinks die weg.

Een cruciale rol bij het behoud van de FBK Games speelt het Belgische sportmarketingbureau Golazo. Die had zich een maand geleden al garant gesteld voor een investering van 2,5 à 3 ton. Daarmee waren de FBK Games minder afhankelijk van de gemeente geworden en kon een bezuinigingsplan voor 200.000 euro overlegd worden. Na een gesprek met de eigenaar van het Belgische sportbureau was Lievers volgens de krant TC/Tubantia tot de conclusie gekomen dat „Golazo een serieuze gezonde partij is die een flinke impuls aan de FBK Games kan geven”.

De entree van Golazo, in België onder meer verantwoordelijk voor de Diamond-Leaguewedstrijd in Brussel, kan de neergang van de FBK Games stoppen. Want atletenmanager Jos Hermens, een van de grondleggers en verantwoordelijk voor het deelnemersveld van de FBK Games, erkende dat het de laatste jaren steeds moeilijker werd een internationaal aansprekende bezetting te garanderen. Dat had deels met oplopende tekorten te maken. Met de komst van Golazo verwacht Hermens een ommekeer.

FC Twente wil niet reageren op het besluit van de Hengelose raad. Op de site feliciteert de club de organisatie met het behoud van de FBK Games.