Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Asieladvocaten staken maandag ook

Ook asieladvocaten leggen maandag het werk neer vanwege de bezuinigingsplannen op gesubsidieerde rechtshulp. Dat heeft de Vereniging Asieladvocaten en -Juristen Nederland (VAJN) vandaag laten weten.

Het aanmeldcentrum op Schiphol.
Het aanmeldcentrum op Schiphol. Foto ANP / Marcel Antonisse

Ook asieladvocaten leggen maandag het werk neer. Dat heeft de Vereniging Asieladvocaten en -Juristen Nederland (VAJN) vandaag laten weten. Dinsdag meldde de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten al dat zeker 150 strafrechtadvocaten maandag staken tegen bezuinigingsplannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD).

De VAJN stelt dat ‘de zoveelste bezuiniging op de gesubsidieerde rechtshulp’ ertoe zal leiden dat vreemdelingen en asielzoekers geen toegang meer krijgen tot de rechter.De bruto vergoedingen die de advocaten krijgen voor bijvoorbeeld bezwaarprocedures tegen de weigering van een verblijfsvergunning of visum worden met 75 procent gekort.

Asieladvocaten moeten na bezuinigingen ‘ver onder de kostprijs’ werken

Volgens de vereniging wordt van de asieladvocaten verwacht dat ze ver onder de kostprijs gaan werken.

“Advocaten kunnen zich dat niet veroorloven, er moet immers belasting, kantoorkosten en personeel betaald worden. Wij zullen ons dus op andere rechtsgebieden moeten gaan richten.”

De kwaliteit van de asielprocedure zal daardoor drastisch verslechteren, waarschuwt de vereniging. Dat zal volgens de VAJN leiden tot veel meer tweede aanvragen en tot meer procedures bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Advocaten werken maandag niet op aanmeldcentra

De asieladvocaten werken maandag niet op het aanmeldcentrum op Schiphol, maar gaan er een manifestatie houden. Ook advocaten die werken op de aanmeldcentra Ter Apel, Zevenaar en Den Bosch roept de VAJN op niet te verschijnen. Ook moeten ze volgens de vereniging niet naar hoorzittingen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en zittingen bij de rechtbanken gaan. (Novum)