Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘Arafat werd vergiftigd met polonium’

Een beeltenis van Arafat in de Gazastrook.
Een beeltenis van Arafat in de Gazastrook. Foto EPA / Mohammed Saber

De voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat is vergiftigd met radioactief polonium, dat meldt Al-Jazeera. De nieuwszender zegt in het bezit te zijn van het onderzoeksrapport waarin de doodsoorzaak van Arafat wordt onthuld.

In november 2012 werd het lichaam van Arafat opgegraven, acht jaar nadat hij plotseling was overleden. Volgens de officiële lezing stierf hij na een beroerte.

Een team van Zwitserse onderzoekers ontdekte volgens Al-Jazeera achttien keer de normale hoeveelheid polonium in de stoffelijke resten van Arafat.

Uitsluitsel zal er waarschijnlijk nooit komen

Leonie van Nierop, correspondent in Israël voor NRC Handelsblad, verwacht niet dat dit onderzoek veel zal veranderen.

“Als wordt bewezen dat Arafat daadwerkelijk is vergiftigd, dan blijft de vraag wie hem heeft vergiftigd. Arafat had veel vijanden, ook in Palestina. Ik verwacht dat er nooit algemeen geaccepteerd uitsluitsel komt over zijn doodsoorzaak. Er zal door veel Palestijnen altijd naar Israël worden gewezen. Dit onderzoek is vooralsnog vooral voer voor complottheoretici. Hoe dan ook zal het de Palestijnse scepsis over de Israëlische wil om het conflict tot een goed einde te brengen vergroten.”

De weduwe van Arafat, Suha, zegt in een reactie tegen persbureau Reuters:

“We onthullen een misdaad, een politieke afrekening. Dit bevestigt al onze twijfels. Het is wetenschappelijk bewezen dat hij geen natuurlijke dood is gestorven en we hebben wetenschappelijk bewijs dat deze man is vermoord”

Wasel Abu Yousef van Arafats partij de PLO wijst gelijk naar Israël:

“President Arafat stierf als slachtoffer van een georganiseerde terroristische aanslag uitgevoerd door een staat, te weten Israël, die op zoek was naar een manier om van hem af te komen.”

De Israëlische regering heeft eerder iedere betrokkenheid bij de dood van Arafat ontkend en heeft er op gewezen dat hij 75 jaar oud was en een ongezonde levensstijl had. De regering heeft geen reactie gegeven op het nieuws.

Al-Jazeera heeft het rapport voorgelegd aan de Britse forensisch deskundige David Barclay. Die zegt:

“Naar mijn mening is het absoluut zeker dat zijn ziekte is veroorzaakt door vergiftiging met polonium. De hoeveelheid is genoeg om de dood te veroorzaken.”

Al-Jazeera heeft het rapport online gezet.

De pathologen die het onderzoek naar de stoffelijke resten van Arafat hebben uitgevoerd, hebben het rapport nog niet officieel uitgebracht. Ook de Franse autoriteiten die onderzoek doen naar de dood van Arafat, zeggen nog geen officiële resultaten te hebben ontvangen.