Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Al-Qaeda eist moord journalisten in Mali op

De ontvoering van en moord op twee Franse journalisten in Mali vorige week was het werk van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda. In een verklaring zei Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb dat de moord vergelding was voor de ‘misdaden’ van de Franse en Malinese regering in het noorden van Mali.

Portretfoto's van journalisten, Dupont (57) and Verlon (55) bij het hoofdkantoor van Radio France Internationale in Issy-les-Moulineaux, in de buurt van Parijs.
Portretfoto's van journalisten, Dupont (57) and Verlon (55) bij het hoofdkantoor van Radio France Internationale in Issy-les-Moulineaux, in de buurt van Parijs. Foto AFP / Bertrand Guay

Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb (AQIM) heeft op een website die jihadisten wel vaker gebruiken de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord van twee Franse journalisten in Mali. Dat meldt persbureau AP vandaag.

In een verklaring in handen van de Arabische site Sahara Media staat dat de executie van Ghislaine Dupont en Claude Verlon een vergelding is voor de “misdaden” van de Franse en Malinese regeringen tegen de bevolking in het noorden van Mali.

“De organisatie ziet dit als de (…) prijs die president François Hollande en zijn volk moeten betalen voor hun nieuwste kruistocht.”

De tak van Al-Qaeda die verantwoordelijk zou zijn voor de executie wordt volgens Sahara Media geleid door Abdelkarim al-Targui. Over hem is weinig bekend.

Journalisten in koelen bloede vermoord

Dupont en Verlon werden zaterdag korte tijd ontvoerd en vervolgens in koelen bloede doodgeschoten in de buurt van Kidal, in het noordoosten van Mali. Zij hadden net een leider van de Toearegrebellen geïnterviewd in de stad. De stad staat onder controle van deze rebellen.


Grotere kaart weergeven

De AQIM is al jaren actief in Mali. De groep ontvoerde in 2011 de Nederlander Sjaak Rijke. Vorige week werden juist vier Fransen vrijgelaten die drie jaar door de AQIM werden vastgehouden.

Van de voorbeeldfunctie die Mali ooit had is weinig over

Mali gold jarenlang als een voorbeeld voor Afrika, maar is sinds de staatsgreep van maart 2012 een fragiele natie. De staatsinstellingen zijn ingestort en officieren en generaals van het leger liggen met elkaar overhoop.

Het Malinese leger kreeg begin dit jaar hulp van het Franse leger om islamitische extremisten die het noorden van Mali hadden ingenomen, te verdrijven. Dit was nodig nadat die het noorden van Mali hadden veroverd en de onafhankelijkheid van dat gebied uitriepen.

Het Nederlandse kabinet stemde vrijdag in met deelname aan een militaire missie in Mali. Nederland stuurt in het kader van de stabiliteitsmissie van de Verenigde Naties 368 militairen naar het West-Afrikaanse land.