Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax thuis wel langs Celtic

Ajax heeft woensdag zicht gehouden op een vervolg in Europa. De Amsterdammers wonnen in Amsterdam met 1-0 van Celtic dankzij een goal van Lasse Schöne.

Lasse Schöne maakte de enige treffer in het duel tegen Celtic.
Lasse Schöne maakte de enige treffer in het duel tegen Celtic. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft woensdag zicht gehouden op een vervolg in Europa. De ploeg van coach Frank de Boer won thuis met 1-0 van Celtic door een treffer van Lasse Schöne. Ajax heeft nu een punt meer dan de Schotten.

Omdat Barcelona in het andere groepsduel met 3-1 te sterk was voor AC Milan, is de achterstand op de Italianen bovendien maar een punt. De Catalanen zijn door hun zege zeker van de achtste finales.

Ajax was wederom niet overtuigend

Ajax voerde in de Arena de boventoon, maar ondanks een aantal veranderingen, Nicolai Boilesen, Davy Klaassen en Schöne mochten in de basis beginnen, was het wederom niet overtuigend wat de Amsterdammers lieten zien. De openingsfase was nog wel veelbelovend.

In de zeventiende minuut was er een grote kans voor Siem de Jong, die als diepste spits fungeerde. Zijn kopbal na een goede voorzet van Ricardo van Rhijn werd gekeerd. Even daarvoor moest doelman Fraser Forster al redding brengen op een vrije trap van Stefano Denswil.

Lasse Schöne brak de ban na een fraaie combinatie

In de tweede helft was het Schöne die de ban brak voor Ajax. De Deen sneed naar binnen en na fraaie combinaties met zowel De Jong als Serero prikte hij de bal in het doel. Ajax was kort na de pauze nog goed weggekomen toen Baram Kayal door mocht lopen. De Turk schrok zo van alle vrijheid dat hij ver over schoot.

Na de goal van Schöne drong Celtic aan en moest Ajax af en toe alle zeilen bijzetten. Anthony Stokes testte Jasper Cillessen met een schot in de verre hoek en Joël Veltman smoorde een grote kans op de 1-1 in de kiem. Aan de andere kant kregen de Amsterdammers ook ruimte en kopte Stefano Denswil in de slotfase nog op de paal.

Eerste zege voor Ajax in Champions League-seizoen

Na de 2-1 nederlaag in Glasgow twee weken geleden is de eerste zege voor Ajax van dit Champions League-seizoen nu een feit. Over drie weken komt FC Barcelona op bezoek. Ajax sluit de groepsfase op 11 december af met een duel in Milaan.

Messi scoort twee keer voor Barcelona

Bij Barcelona vervulde Lionel Messi weer eens een hoofdrol. De Argentijn opende tegen AC Milan de score in de dertigste minuut uit een strafschop, nadat doelman Christian Abbiati een overtreding had begaan op Neymar. Na de 2-0 van Sergio Busquets en een eigen doelpunt van Gerard Pique, tekende Messi zeven minuten voor tijd ook voor het slotakkoord. (Novum)

De reactie van Siem de Jong na afloop van de wedstrijd