Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Agatha Christie verkozen tot beste misdaadauteur aller tijden

Agatha Christie is door ruim 600 thrillerschrijvers verkozen tot de beste misdaadauteur aller tijden, meldt Het Parool. Ook een van haar thrillers werd bekroond.

De schrijvers, allen lid van de Crime Writers Association, kozen ook Christies The Murder of Roger Ackroyd (1926) (De moord op Roger Ackroyd), een Poirot-detective - met Miss Marple de beroemdste creatie van Christie - tot de beste detective die ooit is geschreven. Christie kwam in de peiling voor Thomas Harris, bekend van Silence of the Lambs, Raymond Chandler, Stieg Larsson en Jo Nesbø.

Agatha Christie (1890-1976) schreef gedurende haar leven totaal 80 romans en verhalenbundels. Daarnaast schreef ze nog 6 romans onder het pseudoniem Mary Westmacott.

De Nederlandse thrillerwebsite Crimezone.nl verkoos een jaar geleden De dag van de Jakhals (1971) van Frederick Forsyth tot de beste thriller aller tijden. Vlak voor Christies Tien kleine negertjes (1939).