Volkomen ontspannen

gaan // Cabaret Dolf Jansen Topvorm Tournee t/m 25 april 2014. dolfjansen.com

„Wat mij betreft zijn jullie allemaal dik”, zegt Dolf Jansen tegen de zaal. Het is het soort droge constatering waarmee de tanige cabaretier graag een anekdote of redenering afsluit. In zijn nieuwe voorstelling Topvorm komen er aardig wat los. Over dat hij net vijftig is geworden wil Jansen het hebben en over de staat van het lichaam. Dat leidt tot anekdotes, rijmpjes en verhalen die gaan van wat we eten, naar doping en schaamhaar. Het is de soepele verteltrant en de volkomen ontspannen podiumpresentatie van Jansen die de boel bij elkaar houdt, want dit zelf opgelegde thema wringt. Soms komt Jansen los en is hij creatief en verrassend. Maar de in het begin beloofde „zinnen die je niet verwacht” zijn er in Topvorm te weinig.