Uli ervaart nu dat ook hij niet onschendbaar is

Hoewel hij zijn geheime Zwitserse bankrekening zelf aan de Duitse fiscus heeft opgebiecht, ontkomt de voorzitter van Bayern niet aan rechtsvervolging.

Alle schijnwerpers in Duitsland zijn sinds gisteren weer gericht op Uli Hoeness (61). De rechtbank van München bepaalde gisteren dat de voormalige voetbalinternational zich voor de rechter moet verantwoorden vanwege belastingfraude. De zaak dient vanaf 10 maart 2014.

Hoeness is een man met vele identiteiten: voorzitter van voetbalclub Bayern München, miljonair dankzij zijn worstfabriek en intimus van invloedrijke politici van de Bondsrepubliek, onder wie premier Horst Seehofer, onderkoning van Beieren. Maar ook van bondskanselier Angela Merkel, volgens het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes de machtigste vrouw ter wereld.

Hoeness is ook de man van het roestvrijstalen old boys network met daarin mannen als Adidas-baas Herbert Hainer en Audi-chef Rupert Stadler. Ten slotte is hij bekend als tv-moralist over belastingontduiking en beursspeculanten. Juist daarom was zijn val dit voorjaar zo diep, toen op 20 april bekend werd dat hij zelf jarenlang verslaafd was aan speculeren op de beurs en dat hij daarvoor zelfs een fonds van 20 miljoen euro had op een Zwitserse bankrekening, comfortabel buiten het zicht van de Duitse fiscus.

In het voorjaar moest Hoeness nog wennen aan zijn nieuwe rol van publieke zondaar. In een interview met Die Zeit zinspeelde hij op zijn vertrek. „Als ik het gevoel heb dat mijn persoon Bayern München beschadigt, zal ik consequenties trekken.”

Hoeness verklaarde dat hij erg veel berouw had van zijn „grote fouten”. Hij wist dat het niet deugde en wilde in het reine komen met de fiscus, verklaarde hij ook. Hij had zichzelf aangegeven, uit berouw en om in aanmerking te komen voor amnestie. Maar het Openbaar Ministerie twijfelde of hij dit vrijwillig deed, of omdat het tijdschrift Stern zijn geheime fondsen in Zwitserland op het spoor was gekomen. Hij werd gearresteerd, maar na betaling van vijf miljoen euro borg in vrijheid gesteld.

Er is veel tijd verstreken sindsdien. In juli maakte het Openbaar Ministerie nog bekend dat Hoeness formeel was aangeklaagd wegens belastingontduiking. Gezien de omvang van het bedrag van niet betaalde belasting, 3,2 miljoen euro, behoort een onvoorwaardelijke gevangenisstraf tot de mogelijkheden.

Hoeness, die gisteren met Bayern München voor een Champions Leaguewedstrijd onderweg was naar het Tsjechische Pilsen, was een andere dan de berouwvolle zondaar die dit voorjaar in de media verscheen.

De voorzitter denkt niet meer aan terugtreden of opschorting van zijn functie. Hij heeft de steun van zijn club, zijn raad van bestuur en de vele fans. En Hoeness heeft een nieuw verhaal: men moet afwachten hoe de rechters zijn geval zullen beoordelen. Hij heeft zich tenslotte zelf gemeld en wil in aanmerking komen voor amnestie.

De tijden zijn voor Hoeness niet gunstig. In Berlijn wordt een kabinet geformeerd dat zich heeft voorgenomen hard op te treden tegen belastingontduiking.

Maar nu echt.