Tijdschrijven vergt precisie

Het is de vrees van menig zzp’er of ondernemer: een boekencontrole waarbij je moet aantonen dat je echt 1.225 uur aan je eigen onderneming hebt besteed. En hoewel je weet dat je eigenlijk een urenoverzicht moet bijhouden, denk je: ach, als het zover is, reconstrueer ik wel wat.

Zo ook de ondernemer bij de rechtbank Den Haag, die volgens de Belastingdienst niet voldoet aan het urencriterium en daarom geen recht heeft op de zelfstandigenaftrek en mkb-vrijstelling voor zijn eenmanszaak.

Het urencriterium houdt in dat jaarlijks ten minste 1.225 uur (zo’n 24 uur per week zonder vakanties) moet worden besteed aan de onderneming, om aangemerkt te worden als ondernemer en recht te hebben op speciale aftrekposten en vrijstellingen bij de aangifte inkomstenbelasting. De ondernemer moet zelf gedurende het jaar bijhouden hoeveel uur hij werkt voor zijn eigen bedrijf.

Deze man maakt zijn overzicht pas bij de controle op en doet dit volgens de rechtbank te globaal. Op het overzicht staat enkel een opsomming van zijn werkzaamheden, zonder dat hij de uren specificeert. Hij stelt verder alleen dat hij zeker weet dat hij boven het vereiste aantal uren uitkomt.

Dit is volgens de rechtbank onvoldoende, ook omdat hij geen inzicht geeft in de manier waarop hij zijn tijd verdeelt over de eenmanszaak en zijn andere werkzaamheden (een vof, twee bv’s en een onroerendgoedportefeuille van 32 panden). De man heeft daardoor geen recht op de zelfstandigenaftrek en mkb-vrijstelling.

Maar ook voor ondernemers die er minder naast doen, is dit een waarschuwing: globale, achteraf opgemaakte urenoverzichten worden in de rechtszaal niet geaccepteerd.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl