Stuiterende plectrums, snaren in vingers

Game om mee te spelen met de grote jongens, gewoon met je eigen gitaar

Bij Rocksmith 2014 is je leercurve is nooit te steil, omdat de software tot in detail onthoudt wat je aankunt.
Bij Rocksmith 2014 is je leercurve is nooit te steil, omdat de software tot in detail onthoudt wat je aankunt.

‘De snelste manier om gitaar te leren spelen’ staat op de doos van de videogame Rocksmith 2014, en ook: ‘gitaar of bas met ¼ inch jack vereist’. Voorbij zijn de tijden van muziekgames met plastic instrumenten – de megatrend van vijf jaar terug is zo goed als over. We gaan nu voor het echte werk: stuiterende plectrums, inkepingen van stalen snaren in de vingers. Meespelen met de grote jongens kon al langer in videogames, maar met je eigen gitaar aanhaken bij Jack White, de Stones of de Ramones?

Bij Rocksmith 2014 is dat een eitje. Game installeren en dan je gitaar met de bijgeleverde ‘real tone’ kabel koppelen aan je gamecomputer. Vervolgens stelt het programma je een paar vragen: ben je beginnend gitarist of gevorderd? Heb je de eerdere versie van Rocksmith gespeeld? En wil je lead-, slag- of basgitaar spelen?

Daarna helpt de software je met het stemmen van je gitaar en controleert hij het signaal – en daarna ben je vrij om te doen wat je wilt. Duik je liefst meteen de bibliotheek met vijftig rocksongs in? Wil je lessen volgen over akkoorden, toonladder en aanslagtechnieken? Of geloof je dat (als gevorderde) wel en start je liever een jamsessie met de electronische begeleidingsband? Dat is een klein technisch wondertje: je spreekt met ‘de band’ een toonsoort af, het aantal instrumenten en de speelstijl, en de band volgt jou in je spel. Daarbij past de band zich constant aan op wat je doet: je dynamiek, je volume, je lange en korte noten vertalen zich moeiteloos in passende begeleiding.

Het adaptieve karakter is sowieso de sterkste troef van dit spel. Speel je mee met een bekend nummer, dan krijg je op scherm aanwijzingen: druk op moment A de derde positie van snaar B in. De eerste keer meespelen is nog heel overzichtelijk, maar bij elke volgende beurt zijn er meer en andere cues, die duidelijk voortborduren op wat je eerder goed of fout deed. Merkt het systeem dat je er niet helemaal uit komt, dan worden kleine lesjes aangeboden om bepaalde technieken aan te scherpen, waardoor die ene solo de volgende keer wel lukt. Het is de kracht van gaming gekoppeld aan educatie: het systeem daagt je telkens uit tot iets nieuws terwijl je dat eigenlijk niet door hebt, en de leercurve is nooit te steil omdat de software tot in detail onthoudt wat jij aankunt als speler.

Een ideale, adaptieve gitaarleraar dus, Rocksmith 2014? Niet helemaal. De ‘real tone kabel’ geeft wel een ‘real tone’, maar die duikt helaas met een kleine vertraging in het spel op. Bij langzame nummers maakt dat niet zoveel uit, maar speedmetal is bijvoorbeeld niet te doen: je kúnt simpelweg niet strak spelen als wat je hoort en wat je speelt een fractie van een seconde uit elkaar liggen. Gevorderde spelers zal die vertraging op den duur gaan irriteren, en profs hebben hier weinig te zoeken. Maar voor beginnende rockers is de aanschaf van Rocksmith 2014 zeker interessant, ondanks die vertraging van het geluid: je speelt met je gitaar tot je ineens gitaar speelt.