‘Stadhouder’ voor MKB Nederland

MKB Nederland kiest na miskleun Hans Biesheuvel voor veilig. Zijn opvolger is de rust zelve. Een voorzitter die zijn huiswerk maakt, maar ook een beetje saai is.

Geen experimenten meer. Dat moeten ze in de Haagse Malietoren gedacht hebben. MKB-voorman Hans Biesheuvel vertrok afgelopen zomer met slaande deuren en begon een concurrerende beweging. Metaalondernemer Michaël van Straalen (57) moet nu voor rust zorgen. Sinds gisteren is de waarnemend voorzitter officieel voorzitter van de belangenorganisatie.

Op de winkel passen is Van Straalen gewend. Hij deed dat al eens eerder toen MKB Nederland op zoek was naar een opvolger voor Loek Hermans. De VVD-politicus werd na een lange zoektocht opgevolgd door de relatief onbekende Biesheuvel die het maar twee jaar volhield. Een keuze waar Van Straalen overigens zelf een belangrijke rol in had. Dit keer was de zoektocht minder lang. Na twee maanden is de vacature ingevuld. Veel belangstelling voor de post leek er niet te zijn, na alle tumult van afgelopen zomer. Er solliciteerden geen ambitieuze oud-politici openlijk naar de functie.

Van Straalen was naast vice-voorzitter van MKB Nederland ook voorzitter van de Metaalunie, het grootste lid van MKB Nederland. Die functie legt hij neer. Collega Hep van Luunen typeert Van Straalen als iemand die niet graag de publiciteit opzoekt. „Hij opereert het liefst vanuit de coulissen.” Van Luunen prijst zijn dossierkennis en bescheidenheid. Oud-MKB Nederland-directeur Wim van der Maas beaamt dat. „Hij is meer een stadhouder dan een legeraanvoerder. Men kiest voor zekerheid. Maar een iets scherper profiel had wel gemogen.”