Satire over Egyptisch leger

Hoe lang kan het Egyptische leger nog lachen om de scherpe grappen van Bassem Youssef, vroeg Foreign Policy zich op 25 oktober nog af. De satirische presentator had net de eerste aflevering achter de rug van het nieuwe seizoen van zijn populaire Al-Bernameg (vertaald: ‘Het Programma’). Niet lang bleek afgelopen vrijdag. Toen schrapte zender CBC luttele minuten voor de tweede aflevering de show vanwege een ‘contractueel dispuut’. Een week eerder deed CBC al een verklaring uit dat de visie van Youssef niet gedeeld werd door de zender.

Al-Bernameg is de Egyptische versie van de The Daily Show met John Stewart, dat Amerikaanse politiek en nieuws op de hak neemt. Youssef, een voormalig hartchirurg, maakt Egyptische leiders belachelijk. Was dat voor de zomer Mohamed Morsi en zijn Moslimbroederschap, in de eerste aflevering na de legercoup was dat Abdel-Fattah El-Sisi. Grappen over de persoonlijkheidscultus rond de legerleider worden niet gewaardeerd.