Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

‘Russische homo’s kunnen asiel krijgen in Nederland’

Homo’s in Rusland die lijden onder de antihomowet, kunnen volgens minister Timmermans asiel krijgen in Nederland. Dat blijkt uit een brief die vandaag aan de Tweede Kamer is verstuurd. Bij het bezoek volgende week aan Rusland zal Timmermans tevens aandacht vragen voor de positie van homoseksuelen in Rusland.

Volgens minister Timmermans kunnen Russische homo's asiel aanvragen in Nederland.
Volgens minister Timmermans kunnen Russische homo's asiel aanvragen in Nederland. Foto ANP / EPA / Armando Babani

Homo’s in Rusland die lijden onder de antihomowet, kunnen volgens minister Timmermans asiel krijgen in Nederland. Dat blijkt uit een brief die vandaag aan de Tweede Kamer is verstuurd. Bij het bezoek volgende week aan Rusland zal Timmermans tevens aandacht vragen voor de positie van homoseksuelen in Rusland.

De SP, GroenLinks en D66 maken zich zorgen over de Russische wet waardoor ‘homopropaganda’ wordt verboden. De partijen wilden van de minister weten of hij het asielbeleid voor Russische lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) wil aanpassen, zodat hun asielaanvragen met ‘voorrang en soepelheid’ zullen worden beoordeeld.

Update 18.40: Minister Timmermans heeft gisteren na overhandiging van het Droomboek voor Rusland van het COC en de Gaykrant toegezegd om bij zijn bezoek aan Moskou, volgende week, aandacht te vragen voor de positie van LHBT’s in Rusland. De makers van het Droomboek wilden eerst het werk aan koning Willem-Alexander overhandigen zodat hij het persoonlijk aan president Poetin te geven. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken valt dat echter niet onder het takenpakket van de koning.

Wet is ‘stigmatiserend en discriminerend’

Timmermans ziet dat de positie van homoseksuelen in Rusland ‘op diverse terreinen onder druk’ staat. Vandaar ook dat hun situatie wordt meegenomen bij het beoordelen van asielverzoeken. Timmermans in de brief:

De situatie van LHBT’s, waaronder de mogelijke gevolgen van de inwerkingtreding van de nieuwe wet, wordt uiteraard meegewogen bij de beoordeling van verzoeken om een verblijfsvergunning asiel, ingediend door LHBT’s afkomstig uit de Russische Federatie.

En:

“Bij de beoordeling van asielverzoeken geldt bijvoorbeeld dat een onmenselijke behandeling moet worden beschouwd als een ernstige schending van de grondrechten. Een dergelijke behandeling zal, indien deze plaatsvindt om redenen van één van de vervolgingsgronden, leiden tot het verstrekken van een verblijfsvergunning.”

Eerder al veroordeelde Timmermans de wet, zoals tijdens een gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Visumonderhandelingen: ruimte voor mensenrechten

De partijen hadden ook geïnformeerd naar de gevolgen voor een toekomstige overeenkomst met Rusland, waardoor burgers van de EU en Rusland geen visum nodig hebben om te reizen.

De onderhandelingen zitten nog in de verkennende fase, maar de minister noemt de ‘Common Steps’ die beide blokken moeten nemen om tot een dergelijke overeenkomst te komen. Volgens Timmermans zit daar ook ruimte in om te kijken naar de mensenrechtensituatie:

“Bij toekomstige stappen op dit gebied zal Nederland de mensenrechtensituatie meewegen en hierbij nauw optrekken met andere EU-lidstaten. Er is een breed draagvlak onder EU-lidstaten om het visumdossier in de brede context van de betrekkingen van de EU met Rusland te zien.”

beantwoording-kamervragen-over-het-nederlandse-asielbeleid-voor-russische-lhbt-ers.pdf