Rechtszaak Morsi na chaotische zitting verdaagd tot 8 januari

Egyptenaren hoorden gisteren de afgezette president Morsi voor het eerst sinds de coup spreken. Hij klonk strijdbaar.

De rechtszaak tegen de afgezette Egyptische president Morsi is gisteren verdaagd tot 8 januari, officieel om de partijen meer tijd te gunnen om het dossier te bestuderen. In afwachting is Morsi overgebracht naar de Bourg al-Arab-gevangenis bij Alexandrië.

Het proces ging chaotisch van start. Morsi en de veertien andere beklaagden maakten van de zitting gebruik om het militaire regime te veroordelen dat aan de macht kwam na Morsi’s afzetting door het leger op 3 juli. „Ik ben doctor Mohamed Morsi en ik ben de president van de republiek”, zei Morsi toen hij zich moest identificeren. „Deze coup is een misdaad en landverraad, en deze rechtbank is medeplichtig.”

Morsi had geweigerd het witte gevangenisuniform te dragen en droeg in plaats daarvan zijn typische kostuum zonder das. Zijn toon was uitdagend. „Ik ben woedend over het feit dat de Egyptische magistratuur zich leent tot het toedekken van deze criminele, militaire coup”, zei hij bij het binnenkomen. Het was de eerste keer dat Egyptenaren Morsi hoorden spreken sinds zijn laatste toespraak als president, op 2 juli, en de eerste keer dat Morsi kon praten met andere leiders van de Moslimbroederschap.

Morsi en de anderen staan terecht wegens het aanzetten tot moord en geweldpleging op 5 december 2012. Die dag vielen elf doden nadat een protestactie bij het presidentieel paleis was aangevallen door leden van de Moslimbroederschap. Zoals vaker bij rechtszaken in Egypte was er veel geroep en getrek. De beklaagden en hun advocaten riepen slogans tegen het leger, terwijl enkele journalisten om Morsi’s executie riepen.

Omwille van de chaos werd de zitting al snel stilgelegd. Toen de rechtszaak een goed uur later herbegon, duurde het niet lang of de chaos was opnieuw compleet, tot de zaak na enkele minuten werd verdaagd. Buiten de rechtszaal betoogden gisteren een honderdtal Morsi-aanhangers. Bij betogingen elders in de stad bleef de opkomst beneden verwachting.