OM eist werkstraf van 150 uur voor bedreigen scholen Leiden

Janoek V. in de rechtszaal.
Janoek V. in de rechtszaal. Illustratie ANP / Aloys Oosterwijk

Het Openbaar Ministerie (OM) eist werkstraf van 150 uur en een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar tegen Janoek V. De 19-jarige jongen wordt ervan verdacht op het internetforum 4chan dreigberichten te hebben geplaatst. Dat meldt Omroep West.

Omroep West-journalist John van der Tol:

Twitter avatar johnvandertol John van der Tol Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 150 uur tegen de 19-jarige Janoek V. uit Leiderdorp #politie #leiden #shooting
Twitter avatar johnvandertol John van der Tol Verder eist de officier van justitie een maand voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar #politie #leiden #shooting
Twitter avatar johnvandertol John van der Tol De advocaat van Janoek vindt de eis ‘fors’. ‘De maand voorwaardelijke celstraf vind ik te ver gaan’ #politie #leiden #shooting

‘Gigantisch uit de hand gelopen’

Vanochtend, aan het begin van de zitting, zei V. dat hij alle ophef over zijn berichten “totaal niet had verwacht”. Volgens V. is het “gigantisch uit de hand gelopen”.” Hij verklaarde daarnaast dat hij het Engelstalige bericht op 4chan niet zelf heeft geschreven. Een andere gast in het hostel waar hij in Costa Rica verbleef zou dat hebben gedaan. Wel bevestigde hij het Nederlandse bericht te hebben geschreven.

Janoek V. schreef op het internetforum de volgende tekst:

“Morgen schiet ik mijn leraar neer en zo veel studenten als ik kan. Het zal op het journaal komen morgen. Het is een school in een Nederlandse stad genaamd Leiden. Voor meer bewijs: ik ga een 9mm Colt Defender gebruiken. Ik heb een briefje bij me wanneer ik de school binnenga waarop staat uitgelegd waarom ik dit deed. Als de boodschap op het briefje niet wordt gepubliceerd, zal een vriend van me deze een dag later op 4chan zetten. Oh, en ik gebruik een proxy; de politie gaat me niet voor morgen vinden.”

Scholen dag gesloten door dreiging

In april van dit jaar gingen in Leiden de middelbare en mbo-scholen een dag dicht vanwege een dreigement. Daarna werden de scholen nog twee dagen bewaakt door
agenten. Twee dagen later werd duidelijk dat de politie een verdachte in beeld had. De dader bleek in Costa Rica te zitten en kwam vrijwillig naar Nederland.