Niet meer automatisch alles delen bij trouwen

Trouwen in algehele gemeenschap van goederen moet niet langer de standaard zijn. D66 komt met een initiatiefwetsvoorstel om het burgerlijk wetboek aan te passen, gesteund door coalitiepartijen VVD en PvdA. Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn verkregen moeten niet meer standaard in de gemeenschap van goederen worden opgenomen.

Voor het trouwen onder huwelijkse voorwaarden moeten stellen nu een aparte gang naar de notaris maken; wie geen keuze maakt, trouwt automatisch in gemeenschap van goederen. Volgens de drie partijen in de Tweede Kamer moet dat anders.

Initiatiefneemster Magda Berndsen (D66) vindt dat het huwelijksrecht beter moet aansluiten bij de huidige tijdgeest: „Het gebeurt steeds vaker dat mensen op latere leeftijd trouwen. Dan is het niet logisch dat alle vermogen en bezittingen die iemand daarvóór heeft opgebouwd, automatisch gemeenschappelijk worden. Dat geldt net zo goed voor schulden.”

Volgens D66 behoort Nederland, samen met Suriname en Zuid-Afrika, tot de weinige landen waar trouwen in gemeenschap van goederen nog de standaard is. Dat zorgt volgens Berndsen geregeld voor verwarring bij het sluiten van een huwelijk met buitenlandse partners.