Nederlandse man gedood bij gevechten in Jemen

Bij gevechten rond de Noord-Jemenitische stad Damaj is een Nederlander omgekomen. Op zondag is hij herdacht tijdens een gebedsdienst in de An Nasr moskee in Amsterdam-Oost. Dat blijkt uit een sms-bericht dat zaterdag door een familielid is verspreid.

Het zou gaan, zegt stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik, om een jongen die in Jemen studeerde aan een islamschool. Vorige week woensdag braken gevechten uit rond Damaj, tussen shi’itische Houthi-strijders en de salafisten in de stad. Daarbij zijn volgens berichten in de Jemenitische pers tientallen, volgens sommige zegslieden zelfs honderden doden en gewonden gevallen.

De Nederlander, Ibrahim el-Bay (24), zou volgens een bron zo’n vier jaar geleden zijn gaan studeren aan de salafistische school Dar al-Hadith in Damaj. Juist rond die school, schreef persbureau Reuters gisteren, concentreerden de gevechten zich. De Houthi beweren namelijk dat salafisten hier buitenlandse strijders verzamelen en trainen.

De ambassadeurs in Jemen van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en die van de EU hebben in een gezamenlijke verklaring hun zorgen over de gevechten overgebracht aan de Jemenitische regering.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet bevestigen dat in Jemen een Nederlander is omgekomen. Volgens een woordvoerder meldt ook niet iedere Nederlander in het buitenland zich bij consulaat of ambassade.