Nederlands-Turkse journaliste krijgt in Turkije levenslang - ‘vanwege publicaties’

Füsün Erdogan.
Füsün Erdogan. Screenshot RTL Nieuws

De Nederlands-Turkse journaliste Füsün Erdogan is in Turkije veroordeeld tot levenslang. Erdogan zou een linkse terreurorganisatie hebben geleid. Haar familie spreekt deze beschuldigingen tegen.

Hoger beroep

De journaliste gaat samen met haar familie in hoger beroep tegen de uitspraak. Naast een Turkse rechter ziet de familie ook mogelijkheden bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. “We proberen het. Misschien dat iemand daar zal zien dat deze uitspraak fout is,” aldus haar zus Sengul Tanriverdi.

Onze correspondent in Turkije, Bram Vermeulen, over de veroordeling:

“Activisme wordt gezien als terrorisme. De Turkse staat beschuldigt Füsün Erdogan van lidmaatschap van de extreem-linkse MLKP. Die organisatie wordt gezien als een terroristische organisatie. Na de staatsgreep van 1980, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, werd er een heksenjacht gevoerd tegen linkse organisaties. Toen werden honderdduizenden linkse activisten vastgezet, vaak zonder vorm van proces. Na elf september is hier de anti-terreurwetgeving verder aangescherpt, waar vooral linkse en Koerdische activisten slachtoffer van werden.”

Pas laat reactie vanuit Nederland

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is pas zo’n twee maanden betrokken bij de zaak, wat volgens Vermeulen vrij laat is. Dat zou onder andere komen doordat de familie van Erdogan geen gebruik heeft gemaakt van het feit dat ze naast een Turks ook een Nederlands paspoort heeft. Pas nadat onder andere de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) aan de bel trok kwam Buitenlandse Zaken in actie.

Nederland kan in principe ook weinig doen. Minister Timmermans heeft in een reactie gezegd dat ze weinig voor haar kunnen betekenen doordat ze een Turks paspoort heeft, aldus Vermeulen in het Radio 1 Journaal:

‘Vonnis diep triest’

De algemeen secretaris van de NVJ, Thomas Bruning noemt het vonnis tegenover Villamedia “diep triest”:

“Dat in een land dat zo dicht bij ons staat en dat onderdeel wil worden van de EU zoiets kan gebeuren. De NVJ en haar Europese zusterorganisatie de EFJ zullen Füsün en haar familie ondersteunen in het hoger beroep en in Nederland en Turkije aandacht blijven vragen voor haar zaak.”

De Nederlands-Turkse radiojournalist zit al zeven jaar in een Turkse cel. Zelf zegt ze al dat ze het heeft zien aankomen, want ze zegt een ‘kritisch geluid’ te brengen.