Nederlander in Egyptische cel in dorststaking

Een Nederlander die sinds augustus in de gevangenis zit in de Egyptische hoofdstad Kairo is gisteren in dorststaking gegaan. Hij heeft nog altijd geen enkel bewijsstuk of document gehad en protesteert zo tegen de uitzichtloosheid van zijn situatie, zegt zijn advocaat André Seebregts vandaag tegen persbureau Novum.

De 25-jarige Ahmed D. zit vast op verdenking van het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens de aanklager in Egypte heeft hij terroristen getraind, maar D. ontkent de aanklachten. Ongeveer twee weken geleden ging hij al in hongerstaking omdat zijn zaak nog altijd niet voor de rechter is gebracht. “Er is alleen sprake van vage algemene beschuldigingen”, aldus zijn advocaat. Zaterdag zou D. zijn mishandeld door het gevangenispersoneel. Volgens de advocaat omdat hij in hongerstaking is.

‘Politie was op zoek naar huisgenoot’

Tachtig dagen geleden viel de politie het huis van de Nederlander in Kairo binnen, volgens de advocaat op zoek naar een huisgenoot van hem:

“Toen hij niet kon zeggen waar deze huisgenoot was, werd mijn cliënt aangehouden op verdenking van contact met terroristen.”

Het is volgens Seebregts van het grootste belang dat de zaak snel voor een rechter komt:

“De rechtspraak is nog onafhankelijk. Als je daar eenmaal komt, is er een redelijke kans op vrijlating. Onlangs zijn nog twee Canadezen, die onder soortgelijke omstandigheden waren opgepakt, na interventie van de Canadese overheid vrijgelaten.”

Ministerie wil Egypte niet manen sneller te handelen

D. wordt nu vastgehouden door wat de advocaat “een soort commissie van homeland security” noemt, die eerst meer onderzoek wil doen voor de zaak voor de rechter wordt gebracht. Seebregts wil echter dat Nederland de Egyptische regering maant de zaak sneller te behandelen, maar dat is het ministerie van Buitenlandse Zaken niet van plan, zegt een woordvoerder van het ministerie:

“Dat is niet gebruikelijk. Wij zouden het ook niet fijn vinden als andere landen zich gaan bemoeien met zaken tegen hun inwoners in ons land.”

D. krijgt wel consulaire bijstand. Dat houdt in dat de ambassade contact met zijn familie onderhoudt.

Ahmed D. was sinds 1991 in Nederland

D. is de kleinzoon van de vroegere president Siad Barre van Somalië, die in 1991 werd verdreven. D. was toen 2 jaar oud en vluchtte in dat jaar naar Nederland, waar hij uiteindelijk de Nederlandse nationaliteit verkreeg. Op zijn zeventiende ging hij naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij een studie tot vliegtuigmonteur volgde. Hij woont sinds twee jaar in Egypte met zijn Duitse echtgenote, die kort na aanvang van zijn hongerstaking is bevallen van een zoon. Ze hadden plannen om naar Duitsland te verhuizen.