München: niet alleen ‘ontaarde’ roofkunst

De kunstschat die is gevonden in een vervuild appartement in München bestaat lang niet alleen uit kunst van moderne meesters die door de nazi’s als ‘ontaard’ (‘entartet’) werden beschouwd. Anders dan gemeld door het weekblad Focus dat de onthulling bracht, is de verzameling veel breder, met tekeningen, schilderijen en etsen daterend van de zestiende eeuw tot de Tweede Wereldoorlog.

Dit zei de kunsthistorica Meike Hoffmann, van de Freie Universität uit Berlijn, vanmorgen op een persconferentie in Augsburg.

Het gaat om in totaal 1.406 kunstwerken, waarvan 121 zijn ingelijst en 1.285 niet – die Cornelis Gurlitt keurig in laden had opgeborgen. Ze zijn volgens Hoffmann in goede staat en vele zijn van grote historische waarde. Ze noemde onder meer een totaal onbekend zelfportret van Otto Dix. Het onderzoek naar de herkomst zal nog lang duren, zegt Hoffmann. Ze heeft er inmiddels 500 onderzocht. Onder die werken heeft ze geen vervalsingen aangetroffen, wel trof ze werken aan die nooit eerder zijn geregistreerd, en voor de kunstgeschiedenis nog niet bestaan.

Zij bestudeert de verzameling uit het appartement van de tachtigjarige Cornelius Gurlitt namens de politie. De politie onderzoekt nog in hoeverre de kunstverzamelaar inzake de kunst strafbare feiten heeft gepleegd. Er is nog geen arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Hij wordt wel van belastingontduiking verdacht.

De politie wilde de vondst pas wereldkundig maken na voltooiing van het onderzoek, maar het weekblad Focus bracht de onthulling afgelopen weekeinde. De douane deed de inval niet in 2011, zoals tot nu gedacht, maar begin 2012, zei Siegfried Klöble van de douane vanmorgen. Het duurde drie dagen voor alles was vervoerd naar een depot van de douane.

Het werk dat de eigenaar van het appartement, Cornelius Gurlitt, nog na de inbeslagname heeft laten veilen, bevond zich wel in slechte staat. Toch denkt de douane niet dat Gurlitt, zoon van de bekende kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, nog ergens anders kunst heeft opgeslagen. Wel bevestigt de douane dat hij nog een huis bezit in Salzburg, dat nog niet is doorzocht. De politie weet niet waar Gurlitt zich momenteel ophoudt. De politie kan ook niet bevestigen dat hij nog leeft.

Het Nederlandse Bureau Herkomst Gezocht heeft in het eigen bestand van 13.500 werken er acht gevonden die zijn verbonden aan de naam Gurlitt.