Opinie

Menno Steketee Braadzakken

Ik heb niks tegen braadzakken – sommige van mijn beste vrienden zijn braadzakken. En toch, dat knerpende plastic in een loeihete oven. Het zal ermee te maken hebben dat ik ooit – lang geleden – een voorgemarineerde kip in de aluminium bak én de plastic verpakking heb laten verschroeien. Die vuilnisbeltsmog die dan uit je oven kringelt, krijg je niet snel de neusvleugels uit gepoetst – noch uit het culinaire geheugen van mijn toenmalige huisgenoten. Dat die braadzakken gezond zouden zijn, daar is ook nogal wat op af te dingen. Nee, je hoeft geen vet of olie toe te voegen omdat de onderhavige ingrediënten in hun eigen sop gaarkoken. Maar kom op, een beetje olie erbij mag toch geen kwaad kunnen. En zo komen we als vanzelf bij de rookzak. Eerder stond in deze dinsdagse hoek al een recept voor beenloos lam in zo’n aluminium kussensloop en die viel niet tegen – hoewel de rooksmaak van hickorysnippers best wat pregnanter had kunnen wezen. Qua werking gaat de rookzak gelijk op met de rookpan, alleen gaat de zak roken van een hete oven rondom en de pan door de gaspitten eronder. Een rookpan werkt prima, als je er maar voor zorgt dat je de smeulende houtmot afdekt, bijvoorbeeld met aluminiumfolie, zodat er geen afgedropen vissap gaat liggen meeroken. Daar hoef je met de rookzak, dankzij een ingenieus gaatjessysteem, niet bang voor te zijn. Let er wel op dat de rookzak van onder ook goed op temperatuur kan komen, anders duurt het te lang voor er überhaupt rook ontstaat. Dit is een Australisch recept – die zie je hier zelden. Deze rookzak was gevuld met elzensnippers. Maak de vis droog en leg deze in een marinade van de sojasaus, de gember die in stukjes door de knoflookpers is gejast, de fijngehakte knoflookteen, suiker, versnipperde pepertjes, koriander, een kneep limoen en een genereuze hoeveelheid olijfolie. Zet een paar uur afgedekt koel weg. Zet de oven op 250 graden. Haal de filets uit de marinade en leg deze in het daartoe bestemde deel van de rookzak. Leg de zak in de oven, laat twintig minuten – iets korter bij dunne filets – garen en snijd de rookzak dan open. Terwijl de vis lekker ligt te roken, kun je van de marinade een saus maken door deze een paar minuten heet te stoken en zo nodig nog te voorzien van extra sojasaus, limoen, olie en verse koriander. Serveer de vis met rijst en komkommersla.