Lichamen Franse journalisten terug in Frankrijk

Een vliegtuig met de lichamen van de twee Franse journalisten die dit weekend in Mali om het leven zijn gebracht is vanochtend in Parijs geland. Dat melden Franse media. Het toestel vertrok gisteravond uit Bamako.

De kisten met de lichamen van Ghislaine Dupont en Claude Verlon, op 2 november in Mali gedood, worden bij luchthaven Roissy in Parijs weggedragen.
De kisten met de lichamen van Ghislaine Dupont en Claude Verlon, op 2 november in Mali gedood, worden bij luchthaven Roissy in Parijs weggedragen. Foto AFP / Fred Dufour

Een vliegtuig met de lichamen van de twee Franse journalisten die dit weekend in Mali om het leven zijn gebracht, is vanochtend in Parijs geland. Dat melden Franse media. Het toestel vertrok gisteravond uit Bamako.

De Franse president François Hollande en minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius waren op luchthaven Roissy aanwezig om de nabestaanden bij te staan. De familie van de slachtoffers en een twintigtal collega’s waren ook op het vliegveld.

Ghislaine Dupont (57) en Claude Verlon (55) werkten voor Radio France Internationale (RFI) en werden zaterdag ontvoerd door vier gewapende mannen nadat ze een rebellenleider hadden geïnterviewd in de regio Kidal. Hun lichamen werden korte tijd later aangetroffen. Franse militairen hebben enkele aanhoudingen verricht in verband met de moorden.

De regio Kidal, waar de lichamen werden aangetroffen:

Het Nederlandse kabinet besloot vorige week dat er 380 militairen naar Mali worden gezonden om deel te nemen aan de VN-missie. Frankrijk zal daarbij de hoofdrol blijven spelen: ten minste duizend Franse militairen blijven tegen het einde van het jaar achter. Ook zijn vandaag 150 extra Franse soldaten uit het zuiden van Mali in Kidal aangekomen om versterking te bieden na de moord op de twee journalisten, meldt persbureau AFP. Er waren al tweehonderd Franse soldaten in het gebied.

In Mali woedt al jaren een strijd tussen de officiële regering en islamistische rebellen die vooral vanuit het noorden opereren. Het noorden van het land viel vorig jaar maart in handen van moslimextremisten en rebellen.