Letselschade-expert in zaak Jansen won advies in bij omstreden neuroloog

Yme Drost na een zitting in de Zwolse rechtbank. De letselschade-expert van de slachtoffers van neuroloog Jansen heeft eerder advies ingewonnen bij een omstreden arts.
Yme Drost na een zitting in de Zwolse rechtbank. De letselschade-expert van de slachtoffers van neuroloog Jansen heeft eerder advies ingewonnen bij een omstreden arts. Foto ANP / Vincent Jannink

Letselschade-expert Yme Drost, die de ex-patiënten van voormalig neuroloog Ernst Jansen bijstaat, heeft zich laten adviseren door de omstreden neuroloog Herman Gelmers. Het Regionaal Tuchtcollege te Zwolle schorste Gelmers in 2001 voor een jaar.

Ook legde de Almelose rechtbank hem in 2002 een geldboete op van 130 duizend euro. Gelmers had 438 patiënten verzonnen bij een Europese studie naar dipyridamol, een medicijn voor preventie van een herseninfarct. Het Duitse bedrijf Boehringer Ingelheim betaalde hem 300 duizend euro voor zijn bijdrage.

Moeilijk om kwestie te ontrafelen

Bij het proces in Almelo bleek dat er sterke aanwijzingen waren dat Gelmers bij nog drie onderzoeken gegevens had vervalst. Na zijn veroordeling werd hij medisch adviseur voor letselschadeadvocaten en -experts. Drost zegt dat hij bekend was met Gelmers’ verleden in de periode dat de zaak rond Jansen begon te spelen:

“Het was in die tijd erg moeilijk, zo niet onmogelijk, een neuroloog te vinden om ons kantoor te helpen die kwestie in medische zin te ontrafelen.”

Drost maakt geen gebruik meer van Gelmers’ advies en werkt nu met de Hengelose neuroloog T.J. Tacke. Gelmers werd overigens in augustus nog door het Centraal Tuchtcollege berispt wegens het uitbrengen van een onjuist advies in een letselschadezaak.