Lekker op afkickvakantie

Het klinkt gek: bijbetalen om je smartphone uit te mogen zetten Toch is de ‘digital detox’ een trend in de toerismesector Maar is vakantie zonder smartphone eigenlijk wel zo ontspannen?

Illustratie Thinkstock

Inleveren die smartphone. Achter slot en grendel. Jonathan Lally kreeg het spaans benauwd bij de gedachte om „een verlengstuk van zijn lichaam”, zijn smartphone, te moeten afstaan. En toch deed hij het, vrijwillig. Sterker nog: hij betáálde ervoor.

Lally onderwierp zich in Californië aan een weekendretreat van het bedrijf Digital Detox. „Ik leed aan fomo: fear of missing out. Altijd die gedachte: Als ik nu maar geen groot nieuws mis! De eerste 24 uur van de retreat had ik echt ontwenningsverschijnselen. Mijn lichaam hield me voor de gek. Ik greep voortdurend naar mijn broek omdat ik iets voelde vibreren. Bizar.”

Digital detox was één van de grote trends in de toeristensector die het World Travel Market Global Trends Report in 2012 voorspelde. Kort door de bocht: hotels en vakantieoorden bieden je de mogelijkheid om je los te koppelen van je elektronische apparaten en dus van internet. Bij aankomst lever je al je digitale waar in. Bereikbaar ben je altijd via een speciaal alarmnummer van het hotel of vakantieoord.

Een reactie op de digitale overkill die we onszelf dagelijks toedienen, kon niet uitblijven. We zitten nog net niet vastgenageld aan onze smartphones en tablets. Driekwart van de Nederlanders checkt zijn telefoon elke drie tot zes minuten, zegt Maurice de Hond. Kortom, we zijn verslaafd.

Levi Felix, mede-eigenaar van Digital Detox, weet hoe het is om verslingerd te zijn aan elektronische gadgets. In 2009 was hij het prototype Silicon Valley-workaholic: 70 uur per week werken voor een tech start-up, slapen op kantoor, junkfood eten, met zijn computer naar bed, twee telefoons aan zijn zijde. Zijn lichaam riep hem een halt toe. Toch verviel hij na een paar maanden in zijn oude levensstijl. Zijn vriendin, nu eveneens zijn zakenpartner, vond het welletjes. Samen besloten ze te gaan reizen. Acht maanden was het idee, het werd 2,5 jaar.

Het runnen van een afgelegen guesthouse in Cambodja was een eyeopener. Ze zien hoe hun gasten opknappen van een device-free life midden in de natuur. Een vriend, werkzaam in Silicon Valley, ervaart dit aan den lijve. Zijn advies: bied deze ervaring aan in de buurt van Silicon Valley, het hightech hart van de VS. Zo geschiedde: in 2012 is de eerste Digital Detox-retreat in Californië een feit.

Black-out option

Digital Detox organiseert een lang weekend weg in de bossen voor tien à veertien personen. Het cred: disconnect to reconnect. „Voor een ware digital detox heb je een gemeenschap mensen, muziek, gezond voedsel, creativiteit, meditatie en yoga nodig. We bieden dat in een solide programma dat wetenschappelijk is onderbouwd.”

In tegenstelling tot sommige hotels, wil hij maar zeggen. In het Hotel Monaco in Chicago kan een gast bij het inchecken al zijn elektronische gadgets inleveren. De zogeheten black-out option.

Andere hotels proberen de leemte na afgifte van de telefoon op te vullen, zoals Renaissance Pittsburgh Hotel. Het hotel mikt op families; geen tv of telefoon op de kamer. De eigen laptop en andere apparatuur blijven achter bij de receptie. Maar daar krijgt de familie iets voor terug uit de goede oude tijd: bordspellen en kaarten.

Felix is geen aanhanger van die benadering. In zijn ogen riekt het naar een simpele marketingstunt waar klanten snel doorheen prikken. Zomaar je telefoon opgeven kan volgens hem, zelfs met een massage erbij, uitlopen op een saaie bedoening.

Lally beaamt dat de weekendretreat van Digital Detox veel meer is dan alleen ‘toss out your phone’: „Hoe kan je beter voor jezelf en je medemens zorgen? Hoe kan je gadgets goed inzetten? Iedereen is vergeten dat je ook kan bellen met een iPhone. Ik bel mijn grootouders nu veel vaker. Ik heb wel een alarmklok, geen telefoon meer in mijn slaapkamer.”

Joy Rheman, die ook ‘unplugde’ tijdens een weekendretreat, spreekt van een blijvende impact. „Als ik nu uit eten ga met vrienden, legt iedereen zijn telefoon midden op tafel. Wie hem als eerste pakt, betaalt het diner. En vlak bij onze voordeur hangt een mand. Kom je bij ons op bezoek, dan vragen we je je smartphone daar in te leggen. Hoe vaak zit je niet midden in een gesprek en kijken je naar je telefoon? Je denkt dat je in gesprek bent, maar je bent afwezig.”

Dat zag ook Suzie Cavassa terug bij haar klanten. Haar bedrijf Via Yoga verzorgt zesdaagse vakanties in yoga en surfen (in het water) in Mexico en Costa Rica. „Op het strand, tijdens het diner, mensen zijn zo verzonken in hun facebook of e-mail. Ze missen zoveel moois.” Cavassa introduceerde een digital detox-optie met korting: klanten die bereid waren hun telefoon tijdens hun verblijf op te geven, kregen 15 procent korting.

Slaat het wel een beetje aan?

Het Digital Detox Package van Hotel Westin in Dublin, te boeken sinds maart 2012, omvat meer: een massage op de kamer en ontbijt op bed, een survivalkit met kaart van Dublin, krant, bordspel en een geurkaars. Nederlander Fred Smits is algemeen directeur van Westin Dublin: „We richten ons op gezondheid. Sinds smartphones en tablets onze levens beheersen, kunnen we ons minder gemakkelijk ontspannen. Hopelijk lukt dat beter met ons Digital Detox-pakket.” Het moederbedrijf van Westin Dublin, hotelgigant Starwood, heeft zijn interesse in het concept al getoond.

Slaat het wel een beetje aan, al dat digital detoxen? Mwoah. Het bedrijf Digital Detox timmert lekker aan de weg. Inmiddels zijn er veertien volgeboekte weekendretreats achter de rug. En Felix&co verbreden hun assortiment: retreats op maat voor bedrijven zodat medewerkers zich kunnen opladen, en zomerkamp voor volwassenen Camp Grounded: unpluggen en je weer kind voelen. Het eerste kamp in 2013 trok ruim 250 geïnteresseerden. Daarnaast: Device Free Drinks, zeg digital detox in de bar. Geen smartphone, maar wel live muziek, een massage lounge, creatieve workshops, bordspellen, dj’s, dans. In juli kwamen er in San Francisco 750 deelnemers op af.

Smits bekent dat nog geen enkele gast heeft ingecheckt bij het Westin om te unpluggen. Toch blijft hij geloven in het concept. Bij Via Yoga is digital detox ook geen daverend succes, vertelt Cavassa: „Onze kortingsactie trok mensen over de streep. Mensen praten vooral over het loslaten van hun telefoon, doen blijkt toch iets heel anders.” Vooralsnog wil de gemiddelde toerist gewoon wifi en een smartphone binnen handbereik.