‘Leger verslaat rebellenbeweging M23 in oosten Congo’

Congolese soldaten in het oosten van Congo.
Congolese soldaten in het oosten van Congo. Foto AFP / Junior D. Kannah

Het Congolese leger heeft de rebellenbeweging M23 in het oosten van het land verslagen. De laatst overgebleven rebellen zijn de grens over gevlucht of hebben zich overgegeven. Dat heeft een woordvoerder van de regering van de Democratische Republiek Congo gezegd, meldt persbureau AFP. Het leger wil de vermeende “totale overwinning” “voorlopig niet” bevestigen. M23 heeft nog niet gereageerd.

De laatste rebellen zijn volgens de woordvoerder van de regering voor het grootste deel naar buurland Rwanda gevlucht. Ook de militaire commandant van de rebellen, Sultani Makenga, zou zijn uitgeweken naar Rwanda. Het leger begon het offensief tegen de laatste in het land overgebleven rebellen, tussen de twee- en driehonderd, afgelopen zaterdag.

Zondag riepen de rebellen van M23 al op tot een wapenstilstand. De rebellen wilden onderhandelen met het leger, maar Kinshasa wees een wapenstilstand af. Afrikaanse leiders die gisteren in Pretoria overleg voerden over de crisis in Oost-Congo eisten in een gezamenlijk communiqué vanochtend dat de rebellen hun opstand beëindigen. In dat geval zou er binnen vijf dagen een vredesakkoord kunnen worden ondertekend. Vorige maand liepen vredesgesprekken na twee maanden onderhandelen nog vast op het vraagstuk of rebellenleiders amnestie verleend moet worden.

In februari werd al vredesakkoord gesloten

Begin dit jaar is al een vredesakkoord voor Oost-Congo ondertekend, onderdeel van dat akkoord was dat M23 zichzelf zou ontwapenen en terugtrekken uit Goma. Dat deden de rebellen aanvankelijk ook, maar er was wel interne verdeeldheid over de uitvoering en interpretatie van het vredesakkoord. Sinds de zomer braken er dan ook her en der opnieuw gevechten uit met regeringstroepen.

Congo-Kinshasa kent al bijna twintig jaar oorlog sinds de genocide in buurland Rwanda. De M23 hield vorig jaar huis in het oosten van het land en nam onder meer enige tijd de belangrijke stad Goma in. Bijna achttienduizend VN-soldaten wisten de rebellen geen halt toe te roepen, maar de afgelopen maanden heeft het leger veel steden heroverd op de rebellen. De gevechten hebben geleid tot een enorme stroom vluchtelingen naar de buurlanden.