Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kamer wil huwelijk ‘moderniseren’ - gemeenschap van goederen op de schop

De tijden veranderen, en zo ook het huwelijk. Een Kamermeerderheid van D66, PvdA en VVD wil het huwelijk daarom “moderniseren”, door de voorwaarden van trouwen in gemeenschap van goederen te wijzigen. Dat schrijft D66 vandaag.

In 2012 werden 33.273 huwelijken ontbonden door echtscheiding, berekende het CBS. Het echtscheidingspercentage komt daarmee op 37 procent.
In 2012 werden 33.273 huwelijken ontbonden door echtscheiding, berekende het CBS. Het echtscheidingspercentage komt daarmee op 37 procent. Foto ANP / Lex van Lieshout

De tijden veranderen, en zo ook het huwelijk. Een Kamermeerderheid van D66, PvdA en VVD wil het huwelijk “moderniseren”, door de voorwaarden van trouwen in gemeenschap van goederen te wijzigen. Dat schrijven D66 en VVD vandaag.

Nu is het nog zo dat voorhuwelijkse bezittingen en schulden standaard worden opgenomen in de gemeenschap van goederen. Dat moet anders,vinden Kamerleden Magda Berndsen (D66), Foort van Oosten (VVD) en Jeroen Recourt (PvdA). Zij werken aan een initiatiefwetsvoorstel dat moet zorgen dat voorhuwelijkse eigendommen en schulden, net als erfenissen en giften, niet meer standaard worden opgenomen in de gemeenschap van goederen.

“De voorwaarden waarop het huwelijk wordt aangegaan moeten beter aansluiten op de praktijk. Huwelijkse voorwaarden worden veelvuldig opgesteld om de verdeling van bezittingen en schulden na een eventuele scheiding te bepalen. Het is goed en verstandig dat mensen even van de roze wolk afstappen om de zakelijke kant te regelen, maar dit zou standaard al geregeld moeten zijn.”

Het moet de wettelijke standaard worden dat alleen zaken die het resultaat zijn van gezamenlijke inspanningen tijdens het huwelijk, gemeenschappelijk worden. Nederland is volgens D66 met Suriname en Zuid-Afrika een van de weinige landen ter wereld dat nog standaard het principe hanteert van algehele gemeenschap van goederen.

Berndsen:

“De samenleving wordt internationaler, daarom is het belangrijk dat Nederland aansluit bij de internationale standaard. Dit voorkomt misverstanden bij het aangaan van een huwelijk met een buitenlandse partner of wanneer iemand erft vanuit het buitenland.”

Twitter avatar foortvanoosten Foort van Oosten Eerlijkere deling bij echtscheiding? VVD dient met D66 en PvdA initiatiefwet in, voor persbericht: http://t.co/Sf9Lp9wARZ

Ruim een derde van de huwelijken in Nederland eindigt in een echtscheiding.

Veel Nederlanders vinden huwelijkse voorwaarden de beste optie, zegt de verslaggeefster in dit filmpje van de NOS. Maar omdat koppels dan eerst naar de notaris moeten, trouwt een ruime meerderheid in gemeenschap van goederen. Dit leidt bij scheidingen vaak tot extra problemen.