Inzet lokmeisje omstreden

Twintigduizend mannen probeerden een computeranimatie van een 10-jarig meisje te verleiden op internet. Terre des hommes creëerde dit lokmeisje.

Duizenden mannen benaderden het meisje Sweety, een computeranimatie van een 10-jarig Filippijns meisje.
Duizenden mannen benaderden het meisje Sweety, een computeranimatie van een 10-jarig Filippijns meisje. foto AFP

Er kunnen in Nederland waarschijnlijk geen mensen worden veroordeeld op grond van het rapport van Terre des Hommes. Dat zegt een woordvoerder van het OM. Het online seksueel contact zoeken met iemand die zich voordoet als een minderjarige maar het niet is, een zogeheten lokpuber, is niet strafbaar, bepaalde het Gerechtshof recent. Dat geldt waarschijnlijk ook voor virtuele minderjarigen.

Terre des Hommes heeft met behulp van een virtueel meisje duizend mannen uit 71 verschillende landen geïdentificeerd die wilden betalen voor webcamseks. De organisatie die strijdt tegen uitbuiting van kinderen presenteerde gisteren de resultaten van een onderzoek waarmee het aandacht wil vragen voor een volgens hen nieuw fenomeen: webcam kindsekstoerisme. Daarbij komen mannen via een openbare chatroom in contact met minderjarigen (vaak meisjes) uit ontwikkelingslanden die zich laten betalen om seksuele handelingen uit te voeren voor de webcam. Terre des Hommes zegt de gegevens van de mannen te hebben overgedragen aan Interpol.

Tien weken lang begaven vier Nederlandse onderzoekers van Terre des Hommes zich vanuit ene Amsterdamse loods in twintig chatrooms. Ze deden zich voor als Sweetie, een levensechte computeranimatie van een tienjarig Filippijns meisje, dat speciaal voor het onderzoek is gemaakt. Wanneer zij haar webcam aandeed, zagen de mannen de computeranimatie.

Sweetie verrichte geen seksuele handelingen en droeg kleren. Door haar te laten vragen naar onder meer facebookprofielen en e-mailadressen konden de misbruikers worden getraceerd, waaronder twintig Nederlanders. In totaal werd Sweetie meer dan 20.000 keer benaderd. „Een constante lawine van roofdieren, allemaal op zoek naar een prooi”, zegt Hans Guijt, die de leiding had over het project.

Het is niet bekend hoeveel kinderen zich in chatrooms aanbieden voor webcamseks, maar volgens Terre des Hommes gaat het alleen in de Filippijnen al om tienduizenden kinderen. Ze worden door armoede of volwassenen gedwongen en durven geen aangifte te doen. Daarom moet volgens Guijt vooral de „vraagkant” van het webcam-sekstoerisme worden aangepakt.

Volgens Terre des Hommes, dat zich baseert op gegevens van inlichtingendienst FBI, zijn op ieder moment van de dag 750.000 mensen op zoek naar webcam sekstoerisme. Toch zijn er sinds 2007 wereldwijd slechts zes mensen voor veroordeeld. Terre des Hommes wil geen extra regulering, maar een actievere aanpak van politie en justitie. Een wereldwijde petitie die gisteren is geopend moet daarbij helpen.