Ik spuit voor jou een gat in de ozonlaag, haarlak is m’n afgod

Wie: Roy Donders

Leeftijd: 22

Wat: Kapper en kledingadviseur

Waar: Realitysoap ‘Roy Donders, Stylist van het Zuiden’ (RTL5).

Behalve kapper, kledingverkoper en stylist is Roy Donders bij gelegenheid ook zanger. Zijn lijflied heeft als refrein: „Ik spuit voor jou een gat in de ozonlaag/Zodat de zon hier gaat schijnen!” Heel toepasselijk, want de door Donders vurig bepleite gypsy look (uit te spreken met een Brabantse g) kenmerkt zich vooral door een overmaat aan haarlak, zodat het kapsel volledig stijf staat: „Zonder haarlak kan ik niets, haarlak is mijn afgod.”

We maakten voor het eerste kennis met de stylist uit de Tilburgse volksbuurt Broekhoven als bijrol in Antje Monteiro’s portret van de rituelen van woonwagenbewoners, Gypsy Girls (RTL, 2012) en ook waren zijn stijltips op YouTube wel eens te zien in De TV Draait Door. Maar sinds vorige week is Donders een echte ster, met een eigen realitysoap op RTL5. We zien daarin hoe hij zijn zus Rian met een nieuw binnengekomen ‘huispak’ de Jumbo in stuurt, zodat alle vrouwen in Broekhoven weten dat de nieuwe voorraad is gearriveerd. Dat huispak is in feite een variant op het in elke Europese achterstandswijk populaire trainingspak, maar dan gesierd met Roys favoriete stijlkenmerken: pailletjes, glitters, printjes en steentjes: „Ik houd niet van echt!”

Maar het luistert nauw. Als de hypernerveuze en door overmatige consumptie van frikandelbroodjes snel transpirerende stylist het bericht bereikt dat een van zijn gasten als echte zigeunerin (lange rok, oorringen) op zijn verjaardag dreigt te verschijnen, krijgt hij bijna een hartaanval.

Het waren deze week vooral de hippe Amsterdamse moderedacteuren en mediadames die niet uitgetwitterd raakten over Roy. Zo’n huispak past ons allemaal, gierden ze van het lachen. Het is het bekende verhaal: reality soaps worden vooral hoog gewaardeerd als je er sociale distinctie aan kunt ontlenen. Geer en Goor, bah wat ordinair, maar wel onweerstaanbaar, hè? Een soort van guilty pleasure. O wat zijn die Haagse tieners dronken, wat spreekt die Frans Bauer slecht Frans en wat heeft die Roy een wansmaak! Wij weten wel beter, maar doen net alsof we zijn keuzes ge-wel-dig vinden! De televisie dient om op neer te zien, niet om echt te bewonderen. Eigenlijk kijk ik nooit tv, hoor je te zeggen. Behalve als hij aanstaat bij de kapper.

Hans Beerekamp

De tv-recensent verwelkomt iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.