Ierland gaat referendum over homohuwelijk houden

De Ierse premier Enda Kenny.
De Ierse premier Enda Kenny. Foto AFP/ Georges Gobet

Ierland gaat in 2015 een referendum houden over het homohuwelijk. Dat heeft de regering vandaag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters.

Homokoppels mochten vanaf 2009 al een geregistreerd partnerschap hebben. Koppels die al lang bij elkaar zijn, krijgen veel van dezelfde rechten die heterokoppels ook hebben. Iets meer dan twintig jaar geleden werd homoseksualiteit in het van oorsprong erg katholieke land gelegaliseerd.

Eerder al beperkt abortus toegestaan

Het besluit van de regering een referendum te houden komt een paar maanden nadat werd besloten abortus in het land onder strikte omstandigheden toe te staan. Die kwestie bracht de coalitie onder leiding van premier Enda Kenny schade toe.

Uit een enquête, die vorig jaar door een homobelangengroep in Ierland werd afgenomen, bleek dat 75 procent van de Ieren voor gelijke rechten voor homo’s zou stemmen, mocht er een referendum plaatsvinden. De groep, Marriage Equality, reageerde vandaag verheugd op het nieuws, schrijft Reuters:

“Met de aankondiging van de regering wordt er een proces gestart waarin lesbische en homokoppels en onze families eindelijk worden geaccepteerd als gelijken voor de Ierse wet.”